lørdag den 18. juni 2011

Lamaer sælges


Der er godt nok ikke meget pampas-stemning over landsbyen Bislev nær Nibe - men ikke desto mindre ligger der en lama-farm.
Jeg kørte forleden gennem Bislev, der nok mest er kendt for sine fetaoste, og måtte naturligvis slå bremserne i, da jeg fik øje på et skilt med den lakoniske og præcise tekst "Lamaer sælges".
Det er landmand Jan Thomsen, der nu i 18 år har avlet lamaer på stedet. Han bruger dyrene som slagtedyr, men leksikonet fortæller, at lamaer også leverer en fin uld - og dyret er anvendt over hele Sydamerika som træk- og pakdyr.
Lamaerne er sociale dyr, som lever i flokke. Dette sydamerikanske svar på hesten er i familie med kameler og dromedarer - og er tilsvarende hårdfør.
De fleste kender lamaens berygtede evne til at spytte, når den bliver presset. Specielt husker jeg en scene fra Tintin-albummet "Soltemplet", hvor kaptajnen spytter igen.
Jan Thomsen fortæller, at spytteriet er en del af lamaens sociale adfærd. For det meste er det bare mundvand, som dyret spytter med i al fredsommelighed. Men bliver lamaen truet og vred, er den i stand til at gylpe mavesyre op - og så er den ikke til at spøge med. Jan Thomsen har været ude for det en gang og han fortæller, at der ikke var andet at gøre end at lægge tøjet uden for huset og så gå i bad, for mavesyren er en særdeles ildelugtende affære. Men det sker som sagt temmelig sjældent, og Jan Thomsen har kun været ude for det en gang i sin atten års lama-karriere.
Jan Thomsen oplyser, at prisen for en drægtig hoppe er omkring 8.000 kroner - og han sælger gerne af sine lamaer.

Jesper

2 kommentarer:

Lavendel sagde ...

Uuuh, sådan én sku man have....de gi´r den fineste uld..er blevet spyttet på engang som lille - havde jo nok drillet dyret :-)

S.E. Hendriksen sagde ...

Hmm... Er Dalai og kommende efterfølgere blevet spurgt om de må sættes til salg i den lokale ugeavis ?