fredag den 3. juni 2011

Blodplet i jordbærrene
De seneste dage har der været en del blodpletter i haven.
Det lyder dramatisk - hvis altså det ikke lige var fordi, det drejer sig om den lille sommerfugl blodplet.
Blodplet tilhører en gruppe af sommerfugle, som zoologerne beskriver som dagaktive natsommerfugle - og det skal da nok passe. Under alle omstændigheder er den en art i fremgang. Det skyldes ikke mindst landbrugets braklægninger, flere uklippede grøftekanter og - mener nogle forskere -også ændringer i klimaet. Blodpletten er nemlig stærkt specialiseret på planten engbrandbæger, som tidligere er blevet holdt nede af blandt andet hesteejere, da den er giftig for de fleste dyrearter - men dog ikke blodplet.
Blodplettens larver optager giften i kroppen, og de er derfor selv giftige. På den måde har de labre larver sikret sig en god start i livet - og skulle fugle og andre sultne væsener være i tvivl, er larven da også giftig gul og sort - rigtige advarselsfarver nøjagtig som de labre larver fra Haribo.
Den voksne blodplet er, så vidt jeg ved, ikke giftig - men farverne antyder i rigt mål, at den er en fyr, som man nok skal holde sig fra. Det gør jeg også gerne - den gør jo ingen skade, og flot ser den ud.

Jesper

Ingen kommentarer: