onsdag den 30. marts 2011

Violer

Dagens forårsbebuder er viol - eller nærmere bestemt marts-viol, der er den første af de danske violarter til at blomstre. Den kendes fra skovviol på de mørke, blåviolette blomster.
Violen er en ganske taknemmelig bundplante, som vi blandt andet har i et lille rosenbed tæt ved huset på sydsiden - og det var da også på denne lune plet, at vi i dag så de første blomster.
Violen formerer sig ved rodskud - det er det, der gør den velegnet til bunddække. Men vi har den nu overalt i haven. Det skyldes sandsynligvis, at violens frø er meget sukkerholdige - og at de derfor er rigtig myremad. Det er en del af plantens spredningsteknik - og de mange violer er derfor også et tegn på, at vi desværre har rigeligt med myrer i haven.
De søde frø har samtidig gjort violens blomster til en lille delikatesse, som ofte bruges i konditorhåndværket i form af kandiserede violblomster. Man kan forresten også lave marmelade af violblomsterne. Det har vi god endnu til gode her i huset - men det var måske en ide at prøve en af de nærmeste dage. For violer har vi nok af.

Jesper

Ingen kommentarer: