fredag den 18. februar 2011

Rensdyrgryde med sellerimos

Vi har netop fået friske forsyninger af grønlandsk rensdyrkød - så hvad er mere fristende i en kold tid end en svingende portion rensdyrgryde med sellerimos?
Man tager en tre-fire løg og en håndfuld bacon i tern. Det svitses i en stor gryde i lidt smør, hvorefter man tilsætter et halvt kilo rensdyrkød i tern. Når kødet er brunet, tilsættes vand, så kødet er dækket. bringes i køg og skummes. Så skal det simre en halvanden times tid.
I mellemtiden skræller man en selleriknold og nogle kartofler og skærer begge dele i tern. Det kommes i en anden gryde og koges en halv times tid i letsaltet vand, hvorefter gryden sættes til side.
Når rensdyrkødet har kogt halvanden time tilsættes gulerødder, porrer og svampe sammen med noget af kogevandet fra sellerien. Det får så lov at koge yderligere et kvarters tid. Så tilsættes lidt fløde og sovsen jævnes. Smag til med salt og peber - og hold gryden varm.
I mellemtiden bringer du sellerien og kartoflerne i kog igen. Derefter hælder du vandet i skål og pisker sellerien til mos, mens du tilsætter lidt af vandet og en forsvarlig klat smør. Smag til med salt.
Så er retten klar til at servere. Jeg serverede retten ved et lille gæstebud onsdag aften med en veltempereret Amarone fra 2004 - og så er successen hjemme.
Porrerne var forresten vinterporrer af egen avl, som jeg med megen besvær fik vristet løs af den frosne jord. Svampene var de sidste kantareller fra sidste år. Til retten gav jeg i øvrigt den berømte rønnebærgele fra Straumsbukta, årgang 2008, som vi stadig har et par glas tilbage af.
Når jeg laver sellerimos, tilsætter jeg altid et par kartofler. Det giver mosen lidt mere struktur og en flottere farve.
Velbekomme.

Jesper

Ingen kommentarer: