fredag den 21. januar 2011

SangsvanerneDanmark er sammen med Tyskland de vigtigste overvintrings-områder for sangsvanerne, der om sommeren holder til i det arktiske bælte fra Island og helt over til den russiske stillehavskyst.
Her i landet holder en stor flok til i Ulvedybet, og jeg ser dem næsten hver dag om morgenen, når de flyver ud for at fouragere på de store kornmarker. Om eftermiddagen kommer de så den modsatte vej.
Sangsvaner ligner den i Danmark almindeligt forekommende knopsvane, men når knopsvanen flyver hører man kun en monoton hvinen fra vingerne. Sangsvanerne derimod flyver under megen trompeteren - og som regel hører jeg dem lang tid, før de med stor fart suser lavt hen over huset. Selve passagen tager allerhøjst 10 sekunder, så det er med at være kvik på udløseren for at få et ordentligt "skud".
Forresten er enkelte sangsvaner begyndt at yngle i Danmark i de seneste år, men vi taler stadig om en lille håndfuld. Antallet af sangsvaner på vintervisit i Danmark har været jævnt stigende de seneste 25 år.

Jesper

Ingen kommentarer: