fredag den 21. januar 2011

I muldvarpens land

Jeg har gennem nogen tid ment, at Jammerbugt kommune burde have en muldvarp i sit våbenskjold. For ser man ud over markerne og ikke mindst på min græsplæne, er der ingen tvivl om, at denne lille undergravende fyr og dens fætter mosegrisen har endog gode kår her på egnen. Samtidig rummer et våbenskjold med en muldvarp jo en historie om folk, der har begge ben på jorden - og er gode nok på bunden - og det er samtidig historien om, hvordan man har formået gennem århundreder at gøre jorden til sit levebrød.
Men mit forslag til våbenskjold falder nu nok ikke i god jord, for muldvarpen har jo generelt et dårligt ry. Sådan en lille velnæret kalorius, der trives bedst i mørke og ødelægger folks græsplæner og afgrøder, er jo noget, der skal bekæmpes. Nogle bruger gift og sakse, men her i huset har vi med et vist held brugt marineret sild. Men det skyldes nu nok, at det er mosegrise, vi har i plænen. Mosegrise er vegetarianere - og de skyr lugten af en god, gammel sild som pesten.
Et våbenskjold er på mange måder et glansbillede - et symbol, der viser, hvordan ejeren opfatter sig selv.
Tag for eksempel det grønlandske våben med den store isbjørn. Det er et godt billede på den grønlandske befolknings selvopfattelse, selv om isbjørnen faktisk ikke er en specielt grønlandsk dyreart, for der findes jo også isbjørne i Nunavut, Alaska, Svaldbard og dele af Rusland.
I virkeligheden burde det grønlandske våbenskjold vise en hvidvinget måge, der er den eneste dyreart i verden, som kun findes i Grønland. Men en måge passer åbenbart ikke ind i den grønlandske befolknings selvbillede.
Omvendt er det i Jammerbugt kommune, for her har man netop valgt en måge som symbol i kommunevåbnet. På kommunens hjemmeside hedder det ganske vist, at der er tale om en fri fugl, men man skal jo heller ikke have boet her på egnen mellem hav og fjord ret lang tid, før at det står klart, at der må være tale om måge. For denne naturens skraldemand trives jo lige så godt som muldvarpe og mosegrise.
Så hvorfor nu vælge en muldvarp frem for mågen? Tjahh - når kommunen i forvejen har valgt det smagfulde navn Jammerbugt (På engelsk "Misery Bay"), så kan man da lige så godt tage skridtet fuldt ud.
Nu ligger det før min tid på egnen, men for mig er det i hvert fald fuldstændig ubegribeligt, at man ikke benyttede chancen for at markedsføre egnen - for eksempel ved slet og ret at kalde kommunen "Sommerlandet", "Strandkommunen", "Ferieparadiset" eller noget tilsvarende, som ikke lugter så meget af "Udkantsdanmark". Det kunne virkelig have solgt billetter og styrket turismen, som er et af hovederhvervene på egnen.

Jesper

4 kommentarer:

JowDeet sagde ...

Hvis du nu er rigtig træt af dem, må du bare flytte til Morsø, muldvarpen har endnu ikke opdaget Vildsundbroen.

Jesper Hansen sagde ...

kan de så ikke bare tage Feggesund-færgen?

Hjorth sagde ...

Jeg synes det er et fint heraldisk tegn, du har designet. Ideen om at kalde kommunen for eksempelvis Sommerdanmark kunne også være rigtig god, men så synes jeg jo at netop en sol, dér mellem vand og land ville give god mening i stedet for mågen og muldvarpen.

Jesper Hansen sagde ...

Hej Hjorth

Jeg er bestemt ikke uenig med dig - men jeg er en splittet natur. På den ene side gammel reklamemand - på den anden side bare en sur gammel mand, der er træt af at få græsplænen ødelagt:)