fredag den 14. januar 2011

Den store vinterfugletælling 2011Lørdag morgen går Den Store Vinterfugletælling 2011 på vingerne. Hver dag frem til den 13. februar vil mange tusinde danskere tælle fugle på terrasser, gårdspladser, altaner og i baggårde og haver.
Det er blandt andet Dansk Ornitologisk Forening og Friluftsrådet, som i et samarbejde, der kaldes OBS-Natur, giver bolden op til Den Store Vinter-fugletælling. Det er i år femte gang, at danskerne opfordres til at give et pip med, når fuglene skal skrives i mandtal.
Formålet med fugletællingen er først og fremmest at sætte fokus på fuglenes vilkår i den danske natur, men eftersom tællingen nu er foregået over en årrække, giver den også forskerne nyttige oplysninger om udviklingen i både den samlede fuglebestand og ikke mindst bevægelserne mellem de forskellige fuglearter. Blandt andet har de årlige tællinger afsløret, at skovspurven er godt i gang med at fortrænge vores gode gamle grossenollike i byerne. OBS-Natur har opgjort, at skovspurven i undersøgelserne er registreret 1,3 million gange mod solsort, gråspurv, grønirisk, musvit og bogfinke, der alle tegner sig for mellem 500.000 og 700.000 registreringer.
Her i huset deltager vi for første gang i Den Store Vinterfugle-tælling - og vi er ret overbeviste om, at der nok skal gå lidt sport i det. For vi har ganske mange fugle i haven - og stadig flere kommer til. I forgårs så jeg for eksempel for første gang i vores have en sortmejse og en gulspurv. Sidstnævnte har i længere tid plaget mig en del, for det har undret mig alvorligt, at denne ret almindelige fugl ikke tidligere har været at se i netop vores have.
Nu håber jeg naturligvis, at den vil dukke op igen i de kommende dage, så den kan blive talt med sammen med en masse fætre og kusiner blandt vore fjedrede venner.
God fornøjelse med fugletællingen...


Jesper

Ingen kommentarer: