onsdag den 26. januar 2011

Alting har sin pris

- Det er simpelthen hammerfedt. Så enkelt kan søskendeparret Lotte og Søren Hammers nye krimi, "Alting har sin pris", anmeldes.
Efter en lidt famlende debut med den meget omtalte "Svinehunde" har de to forfattere fået meget bedre styr på både handling og persongalleri - og det er der kommet en god bog ud af.
"Alting har sin pris" er en klassisk politiroman, hvor handlingen tager sin begyndelse, da et lig bogstavelig talt dukker op af ingenting i favnen på den tyske forbundskansler, som er miljøturist på den grønlandske indlandsis.
Vi følger opklaringsarbejdet set fra chefkriminalinspektør Konrad Simonsens skrivebord. Han er en sympatisk mand - på overfladen rolig, men presset af en gal seriemorder og en spirende diabetes, som påvirker hans evne til at træffe rationelle beslutninger. Under sig har han det samme hold af kendte politifolk som i den første roman med alt, hvad det giver af udfordringer. Helt igennem klassisk med lidt kærlighed på jobbet og den unge ambitiøse medarbejder, som gerne går lidt længere end reglerne tillader - uden at disse skærmydsler på noget tidspunkt tager magten fra historien, sådan som sker i kendte politiserier som Rejseholdet og Wallander.
Historien med liget på indlandsisen er ganske givet inspireret af Lotte Hammers ophold som sygeplejerske i sin tid på den amerikanske base i Kangerlussuaq - og mon ikke Lotte Hammer også har erfaring fra en psykiatrisk afdeling? I hvert fald er afhøringen af den gale psykopat, som tidligt kommer i politiets søgelys, noget af det bedste, jeg nogensinde har læst. Replikkerne falder i øst og vest, som det nu passer sig for en syg hjerne - og det er så genialt skrevet, at jeg har svært ved at forestille mig, at det bare er grebet ud af fantasien.
Det er underholdning på højt plan, samtidig med at bogen i lighed med den første stiller spørgsmålstegn ved politiets og retsvæsenets evne til at håndtere menneskelige følelser som hævn og blodtørst - og i øvrigt også nytteeffekten af "lettere fysisk pres".
En enkelt fejl er det også blevet til - omend jeg indrømmer, at det er i den mere nørdede ende. På side 12 belærer Trond Egede -en grønlandske politibetjent - Konrad Simonson om, at Air Greenland har tre store Sikorsky S-61 helikoptere - "du ved (...), dem der kaldes Sea King."
Det er ikke rigtigt. Air Greenlands S-61N er ikke af Sea King-udgaven - og det ved de fleste grønlændere. Sea King versionen er beregnet til at operere fra en carrier, og har derfor sammenfoldelige propeller. Desuden er Sea King forsynet med oppustelige bærepuder i stedet for de store pontoner, som både Air Greenlands og det danske flyvevåbens udgaver har. Men når det er sagt, skal det også med, at selv forsvarets hjemmeside har begået den samme fejl.
Som sagt - jeg er meget tilfreds med "Alting har sin pris" - og der er fem ud af seks tørfisk til bogen!

Jesper

Se også:
Svinehunde
Kampen om tørfiskene

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Som forfatter har jeg det sådan, at jeg bliver glad, når jeg får gode anmeldelser, og bliver ked af det, når jeg får dårlige anmeldelser. Men i begge tilfælde varer min følelse ikke længere end et kvarters tid. Det er lige som ved fodboldkampe, bare mindre langvarrigt.
Og så er der en 4 - 5 steder, hvor jeg reelt er spændt på anmeldelserne. Hvor jeg bliver stolt af de gode, og tænker over de dårlige. Udover et kvarter.
Denne blog en af de steder.
Bundlinje: Det er en god dag i dag. Mange tak for tørfisk!

Venlig hilsen
Søren Hammer

PS: Øv med de helikoptere :(

Jesper Hansen sagde ...

Og med denne flotte anmeldelse af Dovregubben blev det sør'me også en god dag her...

Jesper

Anonym sagde ...

HELT enig ... de bedriver faktisk et godt stykke håndværk med denne bog. Lagde også mærke til det med helikopteren, men valgte at være large og tænke at de der danskere, da heller ikke er helt gode til det med Grønland :) Læste den da du skrev den lå klar til læsning, så jeg var spændt på din mening om den :) Hilsen Karen