fredag den 3. december 2010

Nuuk-hunden

I hunde-verdenen er Grønland mest kendt for den fantastiske slider, slædehunden, men nu ser det ud til, at verdens største ø er på vej til at fremavle endnu en hunderace, Nuuk-hunden.
I hvert fald meddeler Grønlands Radio, KNR, i dag, at interessen i Danmark er stigende for den såkaldte Nuuk-hund, der ret beset ikke er andet end et gadekryds - eller fjeldkryds, som de kalder det på de kanter.
Nuuk-hunden er blevet til en hel lille eksport-succes: - Der er nu to familier i Danmark, der venter på at få en Nuuk-hund. Og der er omkring 20 hunde, som vi har sendt videre til nye ejere i Danmark, siger lederen af dyreinternatet i Nuuk, den evigt bjæffende Susanne Markdahl, til KNR. - Det har været familier, som har boet i Nuuk som har fået lyst til at eje en Nuuk-hund. Og så er der andre, som har tabt deres hjerte til Nuuk-hunden efter at have stiftet kendskab til den i Danmark, fortæller Susanne Markdahl.
Kontakten bliver skabt gennem telefon og internet, hvor dyreinternatet i Nuuk mailer billede af hunden, inden de nye ejere tager endelig stilling til, om de skal have fløjet en hund til den sydlige del af rigsfællesskabet.
- Nuuk-hunden er typisk en blanding af fårehund, schæfer, labrador og retriever. Og når man blander fire gode hunde-racer, så får man en fantastisk hund, siger Susanne Markdahl.
Interessen for Nuuk-hunden bliver bekræftet af Karen Bøggild fra Holms Dyreartikler, der er Grønlands største forretning inden for husdyr-produkter.
- Vores egen hund Anton er en typisk Nuuk-hund, selv om han ligner en schäfer - en rigtig familiehund, fortæller Karen Bøggild, der er født i Nuuk og har boet der det meste af sit liv. Hun kan fortælle, at Nuuk-hunden som begreb har eksisteret i folkemunde i mange år. Nuuk-hunden er opstået som en krydsning mellem mange forskellige tilrejsende hunde - og eftersom den grønlandske slædehund er forbudt syd for polarcirklen, er der sjovt nok ikke et eneste slædehunde-gen i Nuuk-hunden, siger Karen Bøggild.
I mit arkiv har jeg fundet et billede af en rigtig typisk Nuuk-hund. Det er taget i forbindelse med en af Nuuk kommunes kampagner mod løsgående hunde. For på den måde ligner hundeejerne i Nuuk nemlig danske hundeejere. De føler sig højt hævet over love og regler - og mener, at selvfølgelig skal deres hund da ikke gå i snor. For den gør jo ikke noget, hævder de.
Men en ting er sikkert. Noget må de løsgående hunde da have gjort - for ellers ville der jo slet ikke findes en særlig Nuuk-hund i dag...

Jesper

Ingen kommentarer: