tirsdag den 2. november 2010

Fra arkivet: Modvind

I mine gemmer har jeg fundet dette lidt pudsige billede, hvor vinden ikke rigtig kan finde ud af, hvilken vej den skal blæse.
Billedet er taget fra mit gamle kontor på rådhuset i Nuuk. Anledningen er bortgangen af en skatteyder - for i Nuuk har man nemlig den sympatiske tradition, at rådhuset flager på halv, når byens borgere bliver begravet. Det er en ære, som tilfalder alle - høj som lav, og udspringer selvfølgelig af det gamle, nære grønlandske samfund.
I takt med at byen er vokset, og der derfor er blevet stadig flere begravelser, har traditionen desværre vist sig at være lidt upraktisk - for efterhånden er det næsten hver dag, at der er begravelse. Det er upraktisk, for et rådhus er også rammen om mange glædelige begivenheder, som for eksempel bryllupper, og, da Nuuk jo har hovedstadsstatus, en lang række udenlandske besøg, som kræver, at flaget hejses helt op. Begravelsesflagningen blev derfor for fem-seks år siden flyttet til to separate flagstænger lidt længere ned ad Aqqusinersuaq - den store vej - men fortsat på rådhusmatriklen. En efter min mening ganske praktisk, moderne løsning på et hverdagsproblem med respekt for samfundets traditioner.
Som de fleste ved, hedder det danske flag Dannebrog. Det grønlandske hedder Erfalasoq, som ganske enkelt betyder flaget.

Jesper

5 kommentarer:

JowDeet sagde ...

Hej Jesper,

Dine Grønlands "skrøner" har fået mig til finde mine gamle Jørn Riel frem og læse dem på ny.

Det er god underholdning, og så får han faktisk Det Danske Akademis Store Pris 2010. Det vel kun rimeligt ;-)

JowDeet ._.

Jesper Hansen sagde ...

Hej JowDeet

Ja, Jørn Riel er god - jeg har dem allesammen. Men jeg kan se, at du også har været i Grønland. Flotte sælskindsbukser, du syede!

mvh/Jesper

Dortheivalo sagde ...

hov jeg fik da sat min kommentar i det forkerte (forrige indlæg) Undskyld :-)

Jesper Hansen sagde ...

Hej Dortheivalo

Ajunngilaq!

Anonym sagde ...

Ja, sannsynligvis sa det er