torsdag den 18. november 2010

Det tynde øl...

I de gode, gamle dage for mindre end en snes år siden var tilværelsen enkel og ukompliceret. For eksempel var en øl en øl og dermed basta!
Nåh ja, i akademiske kredse kunne man da godt i en sen nattetime diskutere, om der nu var forskel på Carlsberg og Tuborg - men en øl var nu engang en øl, sådan som det altid har været. Almuens drik - både til tørst og til trøst. Foragtet på parnasset og af alle dem, som følte sig lidt bedre og lidt smartere.
For hvis man i det offentlige rum ville demonstrere dannelse og kultur, drak man vin. Gerne indtaget under mærkelige ritualer, hvor man snuser til glasset, som en hund snuser til kammeratens bagdel - og indtaget med mærkelige, slubrende læbebevægelser, som når en and snadrer i algesuppen.
Denne særprægede adfærd har imidlertid de seneste år også bredt sig blandt øldrikkerne. Dette skyldes ikke mindst fremkomsten af et stort antal hjemmebryggere, der forsøger at lave et erhverv ud af deres alkoholiske last. De kalder det mini-bryggerier og hævder, at deres øl er meget bedre end øl, der laves på de store fabrikker. Og fordi øllet angiveligt skulle være bedre, er det rasende dyrt.
Hele den udvikling er jeg stort set gået glip af. Jeg har boet i Grønland og Norge, hvor øl i forvejen er rasende dyrt - og der har sådan set ikke været nogen fornuftig grund til at gøre det endnu dyrere.
Men nu er jeg tilbage i Danmark - og her er tingene som bekendt anderledes. Forleden havde købmanden i Halvrimmen tilbud, hvor man kunne købe 30 pils med købmandens egen etiket - selvfølgelig Spar - formedelst en rund halvtredser! I almindelig ondskabsfuldhed kunne jeg ikke lade være med at gøre lidt reklame for dette glimrende tilbud blandt mine Facebook-venner i Grønland og Norge, for hvem et sådant paradisisk tilbud er ganske uopnåeligt.
Det affødte imidlertid nogle brokker fra nogle mavesure thyboer, hvis sarte overklassesmagsløg kun tåler det økologiske øl fra det lokale bryghus - og som følgelig er villige til at give 10 gange så meget for øl som folk i Halvrimmen.
- Det skal godtnok komme an på en prøve, tænkte jeg. I køleskabet lå der nemlig en øl fra Søgaards Bryghus - fremstillet i anledning af mit gamle gymnasiums fødselsdag og med en angiveligt kunstnerisk udformet etiket tegnet af min gamle dansklærer. Så jeg skyndte mig at arrangere en hurtig smagstest i hjemmebaren med mig selv som dommer - og testede den fine øl mod en halvanden krones bajer fra købmanden i Halvrimmen. For den håndbryggede øl har nemlig kostet ti gange så meget - så må den jo også være ti gange så god.
Det er muligt, at jeg ikke har særlig forfinede smagsløg - og det er muligt, at jeg ikke har særlig fine manerer. Men ikke desto mindre mener jeg helt klart, at testen faldt ud til fordel for den billige bajer. Jeg kunne såmænd dårligt nok smage forskel, men jeg er helt sikker på, at skal der drikkes mange øl, vil jeg helt klart foretrække den billige fra købmanden i Halvrimmen. Det dyre øl er simpelthen for tungt og for klistret til, at man bare kan drikke det i de voldsomme mængder, almindelige mænd normalt drikker øl.
Forresten er det meste af det øl, der drikkes her i huset af mærket Royal Eksport. Det kan som regel fås på tilbud til omkring 90 kroner for 24 dåser. Også denne pris er så lav, at det kun er noget, man oplever i drømme, når man bor i Grønland og Norge.
Jeg synes, at vi skal vende tilbage til basis - og betragte en øl som en øl - og overlade alt det der smageri til vinfolket. Øl er - og har altid været - den jævne mands drik. Øl hører til det enkle liv, sådan som jeg elsker det, så jeg fortsætter altså med at drikke billigt øl. Øl er øl - og lad så vinkenderne have deres manerer for sig selv!

Skål
Jesper

2 kommentarer:

Henrik sagde ...

Hej Jesper
Det var nu en vidtgående fortolkning af en forbrugeroplysning, men der er da kommet en god blog ud af det. Det er faktisk rigtigt, at en ½ liter Thy stenbrygget specialøl koster 13-15 kr.
Det betyder jo ikke, at den så er ti gange så god, blot at der sælges mindre af den. Især i gastronomien kommer man nemt til at betale uforholdsmæssigt meget for en lille forbedring.

Mens vi er ved emnet, så var der en ølentusiast, der beskrev forskellen mellem øl og vin således. "Vin er bare noge druer, der har ligget for længe, mens øl kræver kærlighed og omhu i brygge- processen." Også Grøn Tuborg

Hilsener Henrik

Jesper Hansen sagde ...

Jan Monrad siger i "øl er gud": "Øl blev opfundet ved et uheld. Uheldet bestod i, at det ikke var blevet opfundet noget før..."

God weekend