fredag den 1. oktober 2010

Vinhøsten på Øland

I den forløbne uge høstede vi vindruerne fra drivhuset. Og lad det være sagt med det samme - det er nærmest en barmhjertighedsgerning.
For den kolde sensommer har trukket modningen ud i det uendelige. Særligt søde og saftige er årets bær altså ikke blevet. Der er rigeligt med druer, men kvaliteten står slet ikke mål med sidste år.
Derfor har der heller ikke været så meget diskussion om, hvad druerne skal bruges til. De er nemlig allesammen røget i saftkogeren. En god halv snes liter blev det til - og tilsat lidt sukker smager det herligt.
Og så kan vi jo bare gå den tunge gang til Brugsen, hvis vi skal have druer til osten... Og skulle vi forresten få lyst til lidt druesaft af den mere ædle, ja, så må vi en tur i vinkælderen. For vinbønder bliver vi næppe. Dels er høsten som sagt lidt tvivlsom, dels har vi kun to vinstokke og desuden er vinfremstilling en så kompliceret proces, så vi gerne overlader den til de professionelle. Men det skal nu ikke hindre os i at løfte glasset og sige skål og tak for en god sommer. Det gør vi i hvert fald lørdag aften, når vi skal til Ølands traditionelle høstgilde, for heldigvis har de lokale bønder haft en god høst - og det bør selvfølgelig fejres efter god, gammel skik.

Jesper

Ingen kommentarer: