tirsdag den 12. oktober 2010

Timber....

Det helt igennem fantastisk flotte efterårsvejr gør det til en sand fornøjelse at arbejde udendørs i disse dage.
Jeg er nu blevet færdig med mine regnvands-anlæg, så tirsdag morgen fandt jeg kædesaven frem.
Dels var der lidt brænde, som skulle saves, og dels har jeg for længst besluttet, at et elmetræ i hjørnet af baghaven skulle væk. Træet er sikkert selvsået og har snydt sig til en fribillet i bøgehækken over mod naboen. Men det står lige klos op ad det bøgetræ, som allerede nu er så stort, at det udgør en markant hjørnepæl på parcellen.
Sagen har været diskuteret med naboen - og vi er enig om, at dette ene bøgetræ i hækken skal få lov at vokse uhæmmet - og det vil i løbet af den næste halve snes år blive et meget flot træ, tror vi. Men elmetræet, der har en snes år på bagen, stod i vejen og fik bøgen til at vokse skævt, så det måtte væk.
Nu er det en lidt omstændelig affære at arbejde med kædesav, så jeg plejer at samle opgaverne - og tager så flere ting ad gangen. Det skyldes, at det jo ikke er et helt ufarligt redskab - og man skal derfor - hvis man da ikke er dumdristig - iklæde sig et omfattende sikkerhedsudstyr. Udover hjelm, visir og høreværn er det nogle specielle sikkerhedsbukser, som er fyldt med med lange, tynde kulfibre, der stopper motoren på kædesaven, hvis den skulle komme på afveje. Altsammen trygt og godt, men altså også lidt omstændeligt og temmelig varmt at bære. Men kædesaven er et effektivt redskab, så når først man er klædt på til opgaven, ja, så går det jo som en kniv i smør.
Forresten er det egentlig lidt uretfærdigt, at vores trang til at regulere og styre trævæksterne går ud over elmetræet. For elm er faktisk en del af den oprindelige trævækst i Danmark, hvorimod vi for bøgens vedkommende - her nord for Limfjorden i hvert fald - er på nordgrænsen for dens naturlige vækstområde. Men omvendt er det naturligvis også derfor, at bøgen skal have en hjælpende - motorsav!

Ha' det
Jesper


Ingen kommentarer: