søndag den 5. september 2010

Varsel om hård vinter

Umiddelbart ser det ud til, at det er et meget dårligt år for rønnebær. Klaserne er små og spredte - og ikke som på billedet, der er fra 2008, hvor træerne bugnede af rønnebær.
Efter nordnorsk tradition er et dårligt rønneår tegn på, at den kommende vinter vil blive hård med masser af sne. Ræsonnementet er, at træet ikke har kræfter til at bære mange bær og store snemængder i løbet af et år. Så hvis træet fornemmer, at der vil komme megen sne i den kommende vinter, kompenserer det ved ikke at bære så mange bær.
Jeg ved ikke, hvor meget man skal lægge i lige nøjagtig dette vejrvarsel. Umiddelbart tror jeg snarere, at sandheden er den modsatte. Efter en hård vinter kommer der kun få rønnebær - for som alle andre bærfrugter lider rønnebærrene selvfølgelig under det kolde forår, hvor der kun var ganske få insekter til at klare bestøvningen.
Men enkelte af de gamle vejrvarsler og talemåder har faktisk en høj grad af sandhed i sig - i og med at de afspejler nogle konkrete meterorologiske sammenhænge. For eksempel når vi siger, at når solen går ned i en sæk, står den op i en bæk - altså er der skyer i vest ved solnedgang, så bliver det regnvejr den kommende dag. Dette varsel holder altid, simpelthen fordi det meste vejr i Danmark kommer fra vest. Derfor er det klart, at det vil blive regnvejr den næste dag, når der er skyer i vest..
Omvendt er der også meget sludder og selvindlysende sandheder i folketroen. For eksempel er det et varsel om tidligt forår, hvis vintergækkerne blomstrer før den 2. februar. Tjaaah, det er såmand næppe forkert, men altså heller ikke noget, man skal være astrofysiker for at finde ud af.
De professionelle metereologer afstår fra at komme med vejrvarsler flere måneder frem. Dog prøver Danmarks Meteorologiske Institut at imødekomme markedets krav om spådomme med en prognose for de kommende tre måneder. Det er et forsigtigt gæt på sandsynligheden for, om de kommende måneder bliver koldere, varmere eller normale. Og står den til troende vil det kommende efterår blive koldere end sidste år, men en anelse varmere end normalen. Jeg ved ikke rigtig, hvor meget klogere, vi bliver af en sådan prognose.
Så hellere den med rønnebærrene! Og så kan vi altså godt begynde at forberede os på endnu en vinter med sne.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: