onsdag den 1. september 2010

Svenske tilstande

Intet ligger mig fjernere end at ville bestemme, hvordan svenskerne skal indrette deres samfund. Men ikke desto mindre vil jeg da alligevel gøre opmærksom på, at den standende valgkamp i broderlandet peger på et reelt demokratisk problem. Tilsyneladende er det svært at komme til orde, hvis man er bare lidt kritisk til den dominerende "folkhems"-linje, der synes at have opbakning fra alle de etablerede partier.
Valgkampen får mig til at tænke på en episode for nogle år siden, hvor Dina og jeg var i Stockholm på sommerferie. Det kan virkelig anbefales - den svenske hovedstad er en af verdens smukkeste og vakreste byer - og især om sommeren er det et dejligt sted.
Vi boede på Söder, som er en meget farverig og idyllisk bydel - præget af studentikos highlife med cafeer og et hav af etniske restauranter, hvor man til en ofte fornuftig pris kan smage på mad fra stort set alle verdens lande og regioner.
Lørdag aften havde vi været ude for at spise og slentrer i den lune svenske sommeraften tilbage til hotellet, da vi passerer en rigtig svensk danserestaurant. Vi bliver enige om at få os en øl - og går indenfor.
Vi havde ikke mere end lige sat os, før vi bliver opsøgt af en mand af umiskendelig asiatisk oprindelse, som insisterer på at give en omgang. Vi takker selvfølgelig, og da den kolde øl er serveret, vil jeg da godt lige høre, hvad det nu gik ud på. Manden forklarer på flydende svensk, at han havde lagt mærke til, at vi talte dansk. Danmark er jo Pia Kjærsgaards fædreland - og efter hans mening mangler der en tilsvarende politiker i svensk politik. For i Sverige er indvandringen løbet løbsk, så derfor skulle vi da have en øl, mente altså denne flinke indvandrer.
Tankevækkende!

Ha' det
Jesper

Foto: Sheraton.com

1 kommentar:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,
Nordjyske efterlyser idag forslag til brugen af det grimme parkeringshus / område ved Budolfi .. en muské .. måske.
/Per G