lørdag den 4. september 2010

Sort solSort sol kaldes det, når stærene sidst på sommeren samler sig i store flokke, inden turen går til vinterkvarteret. Det sker i større eller mindre grad flere steder i landet - og når sit absolutte maksimum, når alle de lokale flokke senere samles i Tønder-marsken, inden den endelige afrejse. Der kan man se flokke på millioner af stære, som flyver i formation og formørker himlen - deraf det sigende navn sort sol.
Et af de lokale opsamlingssteder er Ulvedybet - og her har vi de seneste aftener kunnet se en flok på nogle tusinde stære opføre den karakteristiske formationsflyvning i solnedgangens skær. Det er et imponerende syn, selv om det måske mangler Tønder-marskens storhed.
Men næsten lige så imponerende er gåsetrækket, som også er i gang i disse dage. Da jeg i aften var nede ved Ulvedybet, fik jeg øje på denne flok på langt over 100 fugle, som fløj over området. Gæssene ved godt, at det er jagtsæson, så de holder sig fornuftigt højt i luften - og med deres skræppen fornemmer man næsten, hvordan de gør af nar af jægerne, som ligger i grøfterne i fantasifulde camouflagedragter og interimistiske skjul.
Gæssene må skydes frem til halvanden time efter solnedgang, men allerede tidligere er der en del, som har fundet ro i Ulvedybet - for det er som bekendt et fuglereservat, så her er der ingen adgang for lækkersultne jægere.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: