lørdag den 11. september 2010

Høst-tidløs

Man skal lære, så længe man lever! Her gik jeg i al min naivitet og troede, at jeg havde efterårs-krokus i haven. De skyder frem alle steder netop i disse dage - og nu viser det sig, at det faktisk ikke er krokus, men derimod en plante, som hedder høst-tidløs.
Den er i familie med lilje-konvalen, fandt jeg ud af med hjælp fra Google - og den er slet ikke så uskyldig som krokus.
Faktisk viser det sig, at høst-tidløs er noget af det mest giftige, man kan finde i den danske flora. Den indeholder giften colchicin - og det er artige sager. Prøv blot at se, hvad BioSite skriver om giften:
"Colchicin er en cellegift hvis virkning først indtræder 2 til 6 timer efter indtagelsen, hvorfor behandling af den forgiftede er vanskelig idet giften allerede har virket i lang tid. (...) Da virkningen af colchicin ligner arseniks meget, kaldes Høst Tidløs også for vegetabilsk arsenik. Forgiftningsforløbet er temmelig ubehageligt idet det starter med brænden i mund og svælg, tørst, synkebesvær, kraftige opkastninger og trang til vandladning. En til to dage senere begynder en koleralignende tilstand med smertefuld kolik, slimet og blodig diarré og urin, endvidere åndenød, dødsangst og hurtig hjerterytme. Døden indtræder først efter to til tre dage efter kollaps og respirationslammelse."
Der er ligesom et eller andet, som siger mig, at vi skal lade være med at spise af den plante - men smuk ser den ud her i det spirende efterår, hvor tingene ellers begynder at visne!

Ha' det
Jesper

P.s. (13-09-2009): Høst-tidløs kaldes også nøgen jomfru, men det bliver den nu ikke mindre giftig af.

Ingen kommentarer: