tirsdag den 14. september 2010

Her hjælper kun bønner

- Her hjælper kun bønner, sagde præsten, da han fik serveret tynd kaffe. Denne gamle vittighed blev ved at plage mig, da vi mandag høstede vores grønne bønner.
I virkeligheden var der slet ikke nogen grund til at appellere til de højere magter, for høsten var god. Men det var godtnok noget af et pillearbejde at befri de grønne bælge fra planterne. Heldigvis skinnede solen, så vi kunne sidde udenfor og nyde det, mens vi arbejdede.
Egentlig synes jeg, at grønne bønner - haricots verts - er en lidt kedelig spise, men der er ingen tvivl om, at jorden i urtehaven har godt af bælgfrugter, så jeg har nu alligevel valgt at have et stort bed med grønne bønner.
Men forresten findes der ikke kedelig mad - det er bare et spørgsmål om at pifte tingene lidt op i tilberedningen, og følger man den her opskrift, bliver de kedelige bønner forvandlet til en rigtig herrespise, der indbringer ros for sit raffinement fra husets gæster.
Jeg tager en pakke bacon i skiver, skærer det i bittesmå stykker og steger det på en pande. Samtidig blancherer jeg en passende portion bønner i kogende vand. Når baconen er færdig, vender jeg bønnerne (uden vand, selvfølgelig) ud på panden sammen med en tre til fire fed hakket hvidløg og hele blandingen får så lov til at småputre et par minutter. Inden serveringen krydres blandingen med sydesalt og friskkværnet peber. Jeg kan ikke rigtig finde nogen kilde til det, men jeg mener at have set en gang, at denne tilberedning af grønne bønner går under navnet parisienne - altså haricots verts parisienne.
I øvrigt er grønt jo sundt for øjnene - og grønne bønner er altså meget grønne. Man kan derfor føle sig fristet til at snitte lidt bønner og komme det i salaten. Det er imidlertid en meget dårlig ide, for rå bønner indeholder en lille smule lectin, som giver tynd mave, kvalme og opkastninger. Lectinet forsvinder ved kogning.
Velbekomme!

Jesper

3 kommentarer:

papagreenfoto sagde ...

hej Jesper

jeg tror faktisk ikke at du kan finde et sted hvor der står at den behandling af dine bønner skulle give dem betegnelsen " a la parisienne" , efter "ræsørce" , vil jeg mene det skal hedde " à la flamande "

se : http://kortlink.dk/madverden/85fr

Jesper Hansen sagde ...

Hej Kokholm

Jeg tror ikke rigtig på dit ræsonnement, men har sendt spørgsmålet videre til Claus Meyers Køkken. Der har man lovet svar i løbet af et par dage...

Jesper

Jesper Hansen sagde ...

Hej Kokholm

Jeg har nu fået svar fra Claus Meyer. Det kan sammenfattes til, at hverken "a la flamande" eller "parisienne" dækker over specifikke tilberedningsmetoder, så der er sådan set frit slag for, hvad man vil kalde bønner i bacon.

Hilsen
Jesper