søndag den 26. september 2010

Grønlands første popsanger

Dette er historien om en sang, som kan få store, stærke mandfolk til at bryde hulkende sammen.
Mange af de danske håndværkere, som arbejdede i Grønland i tresserne og halvfjerserne var på overfladen nogle hårde drenge, som levede et barsk barakliv, hvor mænd var mænd - og bøsser noget, som man bruger på jagt.
Men i virkeligheden var de vel, som mennesker er flest. Mange af dem fik i hvert fald et blødt punkt for Grønland - og de blev hængende og gav deres bidrag til det moderne Grønlands udvikling.
De havde også et andet blødt punkt - de fik tårer i øjnene og en klump i halsen, når Grønlands Radio spillede Godhavnsvalsen med Larseeraq Svendsen (1926-1975).
Han er blevet kaldt Grønlands første popsanger og arbejdede i 50'erne i København. Her optrådte han adskillige gange i det nystartede fjernsyn - vel nok som et ganske eksotisk indslag. Han indspillede også en EP sammen med Otto Høyers Orkester. På pladen, der blev udgivet af Fona, var fire sange, heriblandt Godhavnsvalsen, der i en årrække var fast inventar på giro 413. Sangen er drivende sentimental - og altså en rigtig ørehænger, som kunne få tårerne frem i øjnene hos de ellers hårdkogte og barske danske håndværkere. Larseeraq Svendsens bløde tenor og en sang om længsel efter hjemstavnen tager fusen på dem allesammen - og forresten også Dina og mig.
Tilbage i Grønland i 60'erne arbejdede Larseeraq Svendsen på Grønlands Radio sammen med personligheder som Jørgen Fleischer og Hans Hansen - og det blev til mange flere indspilninger. Udover musikken var Larseeraq Svendsen med til at organisere Grønlands første arbejdersammenslutning GAS, og den initiativrige sanger stod også bag Grønlands første skiskole.
Larseeraq Svendsens bedste indspilninger blev i 1990 samlet på en CD af det navnkundige grønlandske pladeselskab ULO - og herfra har jeg hentet Godhavnsvalsen og sat den sammen med nogle af mine billeder fra Grønland:

For en god ordens skyld skal det lige nævnes, at alle billederne er taget på mine to ture til Grønland i år - og har altså intet med Godhavn at gøre.
Jeg har ikke kunnet finde det nøjagtige tidspunkt for indspilningen af Godhavnsvalsen, men mener en gang at have hørt, at det var i 1958 - og da det jo er en god årgang, lader jeg det stå til troende.

Ha' det
Jesper

2 kommentarer:

Margot sagde ...

Siden Karen har fremdeles 16965 år av sitt liv foran seg kan han vel lage noe albumer til! (Den skrivefeil-nazi er på plass)

Jesper Hansen sagde ...

Rettet - tak for hjælpen, Falkeøje...