torsdag den 12. august 2010

Slut med de lyse nætterNetop nu i disse dage - eller snarere nætter - er det slut med de lyse nætter for i år. Det kan man forvisse sig om ved at kigge på himlen midt på natten, hvor farven nu er helt sort. For blot et par dage siden havde den samme himmel et blåligt skær.
Rent teknisk sker der det, at om sommeren kommer solen aldrig længere ned end 18 grader under horisonten på vore breddegrader - og det betyder, at der slipper en lille smule lys ind på nattehimlen, som gør, at den aldrig er helt sort. Med et teknisk begreb kaldes det for astronomisk tusmørke. Men i takt med at vi går mod vinteren kommer solen længere og længere ned under horisonten - så for Nordjyllands vedkommende oplever vi altså i disse dage, at himlen begynder at blive helt sort midt på natten.
På billedet, som jeg har taget fra min altan i østlig retning, vil man bemærke et svagt lysskær nederst til højre. Det er lysskæret fra Aalborg, som her på Øland betyder, at himlen i den retning aldrig bliver helt mørk.
Nakskov Gymnasiums hjemmeside findes der en fin oversigt over solens og månens bevægelser over alt i Danmark - og her kan du blandt andet se, hvornår solen står op netop der, hvor du befinder dig.
Forresten er der netop nu gode chancer for at se stjerneskud. Det skyldes Perseiderne - også kaldet Sankt Laurentis Tårer - som har et maksimum 12. august med cirka 100 stjerneskud i timen.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: