tirsdag den 17. august 2010

DagpåfugleøjeDagpåfugleøje er en af de mest almindelige danske sommerfugle, men selv om vi ser den tit og ofte, kan den alligevel få os til at tabe pusten over dens helt betagende skønhed.
For dagpåfugleøjet er også en af de mest farvestrålende af slagsen - og så er den nem at komme i nærheden af. Det mager sig nemlig sådan, at de smukke farver i virkeligheden slet ikke er til pynt - men skal skræmme os væk. Derfor kan man være helt sikker på, at den folder vingerne ud og viser al sin pragt, når man nærmer sig med kameraet.
Skræmmeeffekten opnår den ved hjælp af fire blå øjne, som får den til at ligne et skræmmende stort monster - i hvert fald hvis man er en lille fugl. Øjepletterne er også med til at forvirre fjenden, så angriberen måske går efter vingerne i stedet for de mere vitale dele - og dermed levner sommerfuglen større chancer for at undslippe angrebet.
Dagpåfugleøje kan ses til langt hen på efteråret, hvor den ændrer udseende til mere undseelige brune camouflagefarver, som gør det nemt for sommerfuglen at gemme sig i blandt andet udhuse og lofter.
Jeg har - selvfølgelig - fotograferet denne her i min sommerfuglebusk. Jeg troede egentlig, at den hårde vinter havde gjort det af med busken, men den skulle da lige have en chance, inden den blev kasseret. Jeg klippede den næsten ned til roden - og så fik den en plads i haven, hvor den i hvert fald ikke stod i vejen. Igennem lang tid skete der ikke rigtig noget, men den seneste måneds tid er den vokset næsten med lynets hast - og står nu i fuldt flor. Den er lidt tynd og pjusket at se på, men hvis ellers vi ikke får så hård en vinter, skal den nu nok komme sig helt.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: