mandag den 16. august 2010

Bærhøsten

2010 kommer ikke til at få over i historien som et af de store bær-år - i det mindste ikke på min matrikel.
Morellerne gik helt galt, da de blomstrede for tidligt - og der derfor ikke var bier nok til bestøvningen. Den samme skæbne overgik kirsebærrene, men der har jeg nu hørt fra flere af naboerne, at det er faldet meget uens ud her i omegnen.
Jeg har to mirabelletræer. Her har det ene været udsat for et voldsomt insektangrab. Bærrene er små og ormstukne og kan ikke bruges til noget som helst. Det andet træ derimod står rigtig flot - og vi plukkede i weekenden 11 kg store, flotte og saftige mirabeller, som Dina nu har omgjort til otte liter frisk mirabellesaft, ligesom der er blevet frugtgrød og lidt marmelade ud af bærrene.
Træet står imidlertid op ad min nyanlagte urtehave - og det skal derfor beskæres voldsomt nu efter høsten. Som det ses tydeligt på billedet, så generer de bærtunge grene kartoflerne - og i øvrigt giver træet også lidt for meget skygge. Desværre vil det nok gå ud over mirabellehøsten i fremtiden, men træet er gammelt. Det skal formentlig fældes i løbet af nogle få år, men nu får det en beskæring - og dermed måske en levetidsforlængelse.
Ellers er bærhøsten til at overskue, da det meste er nye planter, vi har. Vi har en enkelt stikkelsbærbusk stående mellem noget efeu, men på trods heraf har den alligevel givet små 50 velsmagende stikkelsbær. Jeg vil forsøge med nogle aflæggere og se, om vi kan få mere ud af det.
Sidste efterår satte vi et par brombærbuske. De har givet i alt to bær, men de gror godt - og det skal nok blive til mere i fremtiden. Det samme gælder vores hindbær og ribs. I drivhuset har jeg i øjeblikket nogle grene fra naboens ribs og solbær stående som stiklinger, der skal plantes til eferårt - og det skulle gerne give mange solbær og ribs i de kommende år.
Sidste efterår plantede vi også et par æbletræer og et par pæretræer. Det ene æbletræ bærer et enkelt æble, men ellers er det også noget, som vi må vente nogle år på endnu.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: