tirsdag den 13. juli 2010

Tour de Øland

I den forgangne weekend havde jeg besøg af familien.
Sammen gennemførte vi en sand Tour de Øland, selv om prologen var henlagt til Gjøl Kro. Her blev frokosten ledsaget af et foredrag om Hans Kirks "Fiskerne". Det var Aabybro kommunes tidligere kulturchef Niels Eske Nyhus, som har lavet en nøgle til romanen og fundet ud af, hvem Laust Sand og de øvrige personer i bogen er modelleret over. Et ganske spændende stykke lokalhistorisk arbejde.
Herefter gik turen til Oxholm Kirke, hvor jeg havde allieret mig med meningshedsrådets formand Orla Højmark, som fortalte om den tidligere klosterkirke, der i dag er en af de få privatejede kirker i Danmark. Oxholm Kirke er sådan en rigtig lille lokal udgave af Roskilde Domkirke med gravkamre for tidligere herremænd på Oxholm Gods - og ikke mindst det tolv tons tunge marmor-epitaph for Lewetzau-slægten, som residerede på Oxholm 1668 - 1796. En spændende historie, som jeg nok skal vende tilbage til.
Efter kirken gik turen til Oxholm mølle, der nedbrændte i 2004, men i dag er genopbygget som model og lokalhistorisk museum for Øland. Da driften af møllen i sin tid ophørte i 1923, flyttede mølleren med familie til Nørremarksvej 6, hvor jeg bor jeg bor i dag. Her tændte jeg lørdag aften op i grillen - og familien hyggede sig med pølser, bøffer, jordbær, vin og øl i passende mængder. Dagen sluttede med en slentretur i solnedgangen til Ulvedybet.
Nåja, så var vi et par stykker, som lige fik en øl eller to inden sengetid...

Ha' det
Jesper

Foto: Henrik Jespersen

Ingen kommentarer: