mandag den 12. juli 2010

Gentlemen of the Press


 • Da Nuuk i 2002 var vært for Arctic Winter Games, sad jeg i bestyrelsen for Grønlands Presseforening - den lokale kreds af Danmarks Journalistforbund, som jeg senere skulle blive formand for.
  Presseforeningens bidrag til vinterlegene var en reception, hvor vi havde inviteret alle de pressefolk, som dækkede Arctic Winter Games. Det var nu ikke, fordi det var så frygteligt mange, men det var da en god og passende anledning til at holde en fest - og stille op til et gruppebillede.
  For de lokale journalister var Arctic Winter Games en enestående chance for at knytte kontakter til det store udland og ikke mindst de nordamerikanske arktiske områder - noget det ellers somme tider kan knibe med, når man sådan skærer hakkelse i døgnets rejsestald i et lille og lukket samfund som det grønlandske. Nu er the "Gentlemen of the Press" jo festlige mennesker - og det blev til et brag af en fest. Serveringen var der forresten heller ikke noget i vejen med. Den var sponseret af Royal Greenland og bød på et væld af grønlandske specialiteter - ledsaget af et par ord fra en af gastronomiens kändisser, som den grønlandske fiskeproducent havde inviteret til Nuuk i anledning af vinterlegene.
  På daværende tidspunkt var jeg også gildemester i Sct. Georgs Gildet i Godthåb - og jeg kombinerede mine kasketter sådan, at receptionen blev holdt i Cafe Aput - et anneks, som gildet havde bygget i forbindelse med gildehuset ved Stadion.
  Det var lidt primitive forhold, men det var heller ikke hver dag, at Nuuk var vært for et arrangement med flere end 1000 deltagere, så den grønlandske hovedstad led i disse dage voldsomt under mangel på lokaler. De primitive forhold til trods blev det en god fest med musik og dans til Poul Josefsen band. Poul Josefsen er tekniker på Grønlands Radio - KNR - og har i mange år stået i spidsen for dette orkester, som spiller god og gedigen 70'er-rock. På trommer ser vi Bette Knud, som er vagtmester i Nuuk Brandvæsen. Hvem de to øvrige medlemmer af bandet er, kan jeg desværre ikke lige komme i tanke om.
  Cafe Aput var et primitivt cafeteria, som vi opførte i bidende vinterkulde i begyndelsen af 2002, så gildet kunne bidrage til underbringelsen af deltagerne i Arctic Winter Games og Nuuk Snow Festival samt Nuuk Tivoli samme år. Det var opført på en terrasse mellem gildets to bygninger - og bestod såmænd ikke af andet end et skelet af lægter og så nogle krydsfiner-plader. Opvarmningen foregik med en varmekanon. På det nederste billede ser vi lokalet i al sin enkelthed, som det tog sig ud under Nuuk Snow Festival.
  Da året var omme, blev Cafe Aput revet ned. Men jeg er sikker på, at der er mange, som husker stedet for mindst en af de mange gode fester, som cafeen lagde hus til i det lille år, den eksisterede.

  Ha' det
  Jesper

Ingen kommentarer: