fredag den 23. juli 2010

BjergetTopografien i Gjøl- og Øland-området er temmelig markant, for egnen er selv efter danske forhold ualmindelig flad.
Her er der ingen klaustrofobiske fjelde, men derimod frit udsyn til alle sider - og så langt øjet rækker.
En undtagelse er der dog. Der, hvor Gjøl-dæmningen begynder, ligger der et lille, uanseeligt bakkedrag, som bærer det pompøse navn Bjerget. Navnet vidner om en høj grad af selvironi blandt den lokale befolkning, for på sit højeste når Bjerget en højde af 17 meter. Det lyder ikke af meget - og er det heller ikke. Men ikke desto mindre er det nok, når det omgivende land er endnu lavere. Fra Bjergets 17 meter høje top kan man tydeligt se Aalborgs skyline og broen ved Aggersund - kort sagt dækker Bjerget et område svarende til cirka halvdelen af Limfjords-landet. Så gør det ikke så meget, at det ikke er så højt.
Bjerget har endda været større - ganske vist ikke i højde, men i omfang. For det er nemlig Bjerget, som i sin tid gavmildt har forsynet menneskene omkring Gjøl og Øland med byggematerialer, da Gjøl-dæmningen og senere Øland-Attrup-dæmningen skulle bygges.
Så jeg har stor respekt for Bjerget, som rager pænt op i luften, når man ser det fra dæmningen på en stille sommeraften.
Men forresten er en stille sommeraften det helt rigtige tidspunkt til at udforske egnen omkring dæmningen og Ulvedybet, som også de to mindre fotos vidner om.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: