torsdag den 10. juni 2010

Tid for liljekonvaller

Midt i alle sommerens anlægsprojekter var det lige før, at vi overså liljekonvallens blomstringstid. De få eksemplarer, vi har, står under nogle stedsegrønne buske - og det var sådan set duften af de små hvide blomster, som onsdag henledte min opmærksomhed på, at det altså er nu, at der er sæson for blomsterne.
For liljekonvallen dufter helt fantastisk. Vi har en svaghed for blomsterne i min familie. Mens jeg boede i Grønland, sendte min mor på denne årstid altid en prøvekuvert med en lille buket til mig - og så sikkert som Amen i kirken var brevet hver gang åbnet af toldvæsenet. Det kan være et tilfælde, men jeg tror, at det var den kraftige liljekonval-duft, som fik toldernes hunde til at reagere på mors brev.
Fremover kommer vi forhåbentlig til at se mere til liljekonvallerne. For onsdag ryddede jeg så en stor del af vores skovbund andetsteds i haven for skvalderkål - en hel affaldssæk blev det til - og plantede liljekonvaller der. De breder sig ganske ukrudtsagtigt - ligesom skvalderkål, så det er mit håb, at jeg om et par år vil have et tæppe af liljekonvaller - under bøgen!
Liljekonval er forresten ganske giftig. Den indeholder blandt andre sjove ting digitalislignende glykosider og kan give kvalme, opkastning, diarré og påvirke hjerterytmen. På grund af den søde duft er især små børn fristet til at smage på planten. Skulle det ske, er der ingen grund til panik. Der er hjælp at hente på Bispebjerg Hospitals giftlinje, som svarer døgnet rundt på telefon 82121212. På Giftlinjens hjemmeside kan man læse mere om de forskellige giftige planter, som findes overalt i vore omgivelser.

Ha' det
Jesper

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hej Jesper, hvor er du poetisk, tænk at du har fundet haveglæde - så har vi det til fælles. Jeg vil da gerne høre fra dig, hvis du har lyst. Det er jo så mange år siden.
Jeg er nu gift Juul, ikke mere noget med Bredahl. Jeg søgte på noget vedr. Møller og Bjørnstrup, og så fandt jeg dig.
mvh Carina