mandag den 21. juni 2010

Morgenstund i UlvedybetNetop i disse dage kulminerer de lyse nætter, så søndag morgen pakkede jeg al fotogrejet og en kande kaffe og drog på fotosafari ved Ulvedybet - fuglereservatet som ligger bag Gjøl-dæmningen få hundrede meter fra det lille hus på Øland.
Det blev en pragtfuld morgen - omend det fotomæssige resultat blev lidt pauvert. Fuglene er jo bestemt ikke dumme - og selv om de bor i et reservat, er der stadig mange farer, som lurer i form af blandt andet ræve og mink. Derfor tager de fleste fugle natophold på de mange små øer og holme dybt inde i området - og det er derfor ikke så ligetil at komme i nærheden af fuglene. Men med en kikkert - eller telelinse - er det alligevel muligt at få et godt indtryk af stedets mangfoldighed. Denne morgen så jeg blandt andet en flok skestorke, som holdt natkvarter sammen med en flok svaner. Det er sikkert en smart strategi - for i farten ligner skestorken med sin hvide fjerdragt såmænd den noget større og aggressive knopsvane. Desuden var svanerne i selskab med en flok gråænder.


Nu er det ikke bare svanerne, der fungerer som reservatets nattevægtere. En vigtig fugl i denne sammenhæng er hættemågen. En hættemågekoloni er et godt og sikkert opholdssted for en lang række fugle, da hættemågerne er meget alerte og aggressive over for indtrængende dyr. Ornitologer betragter derfor hættemågen som en meget vigtig fugl i den danske fauna. Desværre har den lille måge været i noget tilbagegang de seneste år, men den danske bestand tæller alligevel over 100.000 ynglepar.


En anden ganske almindelig dansk fugl er rørsangeren. Der er ikke mange, som har set den - for den lever sit eget liv i rørskoven. Jeg så en del søndag morgen - men de er bestemt ikke nemme at fotografere inde mellem tagrørene. Bestanden er p.t. på 60-70.000 ynglepar.


Men nu kan al det fugle-fotografering jo også være ligemeget - for mig er det egentlig bare en undskyldning for at stå tidligt op og nyde naturen. Og jeg er sikker på, at vi alle kan blive enig om, at det ser smukt ud, når skyerne en sådan morgen spejler sig i det - ja, spejlblanke vand.

God morgen
Jesper

Ingen kommentarer: