torsdag den 13. maj 2010

Thylandia

I Thy har de sådan en fin tradition for at bruge porse til både bjesk og øl.
For eksempel har Thisted Bryghus i en årrække inviteret medarbejderne på en årlig skovtur for at plukke porse til produktionen af Porse Guld, som er Danmarks eneste øl, hvor porse delvist erstatter humle som smagsgiver. Porse Guld er med tiden blevet en så stor succes, at det nu er nødvendigt med hele fire skovture om året, hvilket hverken medarbejdere eller kunder brokker sig over.
Nu forsøger Spritfabrikken Thylandia at læne sig op ad denne succes. Det sker med Thylandia Snaps, hvor porsen er den væsentligste smagsgiver. Porsen er håndplukket i Nationalpark Thy, der er Danmarks første nationalpark. For at runde snapsen af er den efterfølgende lagret på spanske Oloroso sherry fade, som giver snapsen en helt vidunderlig gylden kulør.
Jeg var så heldig at blive begavet med en flaske til min fødselsdag for nylig - og i går røg proppen af, så vi kunne teste de gyldne dråber.
Det er en succes - en helt igennem velsmagende brændevin, som er så rund og blød i smagen, at selv den sarteste teenagertunge må kunne finde velbehag heri. Snaps er ellers generelt ikke noget, som falder i unge menneskers smag, men her har vi et produkt, som måske kan bringe nyt liv i den danske snapsekultur. Hvis jeg skal beskrive smagen, må det blive som et eller andet mellem Gammel Dansk og Sherry, men helt uden Gammeldanskens efterbrænder. En herlig gaveide, som jeg gerne modtager igen.
Nu er det jo ikke hver dag, at der er brændevin på bordet i det lille hus på Øland, men i går tog vi en let frokost midt på eftermiddagen for at fejre, at vi var færdig med at sætte kartofler i haven. Kartoflerne kom i jorden, lige før det begyndte at regne, så nu kan vi kun glæde os til herlige nye kartofler af egen avl.
I den anledning var en rigtig kartoffel-snaps som Rød Aalborg vel egentlig det mest passende, men Thylandia Snapsen skulle lige prøves først. Og det var bestemt ikke nogen dårlig ide!

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: