tirsdag den 11. maj 2010

Skadefryd

Da jeg stod op tirsdag ved fem-tiden, var der et vældigt leben i busken ud for bryggerset. Det var to husskader, der var i gang med at molestrere busken fuldstændigt og levede således fuldstændigt op til myten om "den tyvagtige skade".
Men i virkeligheden er der nok snarere tale om skadefryd. For de to husskader er helt sikkert et par, som er i fuld gang med at bygge rede. Husskaden er et intelligensvæsen, og den forstår udmærket, at man kan brække tørre grene af en busk ved at tage fat med næbbet og så demonstrere imponerende flyvefærdigheder ved at vrikke frem og tilbage. Det er der helt ærligt ikke mange fugle, som kan.
Og foråret er jo en "frydefugl" tid for fuglene. De danner par og skal snart give generne videre til en ny generation af små husskader - kort sagt enhver fugls drøm om en normal og rolig familietilværelse.
Skadeparret er sammen om at bygge reden og holder normalt sammen hele året - også uden for yngleperioden. Hvis en skade af en eller anden grund forsvinder fra sit territorium, samles en række bejlere til et såkaldt skadegilde, hvor de konkurrerer om den ledige plads under megen skrig og skrål.
Navnet skade er afledt fra oldnordisk skate, som betyder en lang, spids genstand. Navnet har altså ikke noget at gøre med ordet skade i betydningen defekt.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: