lørdag den 15. maj 2010

Profeten

Profeten er Ole Frøslevs fjerde bog i serien Mørketid, som handler om livet på Station 7 i København under besættelsen. Vi følger den sympatiske kriminalbetjent Bjørner, som intuitivt kommer på sporet af en falsk profet, der har gjort det til sit speciale at franarre godtroende enker penge. Da griskheden efterhånden overskygger den glade tro på en fremtidig verden uden krig, viser denne religiøse fantast sit sande ansigt - og en enke må lade livet.
Indimellem har Bjørner og hans kolleger travlt med alle hverdagens trivielle opgaver, der spænder fra smårapserier til sortbørs og fastslåelse af paternitet. Årstallet er 1943, og krigen og besættelsen bliver mere og mere nærværende i det daglige politiarbejde - og hver enkelt betjent og korpset som sådan står over for at træffe alvorlige, eksistentielle valg. Situationen bliver særdeles alvorlig, da jødearrestationerne begynder hen imod bogens slutning. Når en af kollegerne er jøde, må selv den mest stivsindede paragrafrytter af en kriminaloverbetjent til at bøje paragrafferne.
Der er sådan noget hyggeligt dansk, lidt matador-agtigt over Ole Frøslevs serie, men bag bøgerne ligger en omfattende research. Resultatet er en bogrække, som giver os dyb indsigt i livet blandt almindelige mennesker i København under krigen. Ole Frøslevs kæmpearbejde er da også blevet påskønnet af de højeste cirkler i det litterære parnas, og Profeten er blevet til med arbejdslegat fra Statens Kunstfond.
Profeten går mod tidens tendens til stadig volldsommere intriger og voldshandlinger i krimilitteraturen, men lever fuldt ud op til genrens krav om elementær spænding, så bogen er en nydelse, der desværre alt for hurtig er forbi. Der er imidlertid trøst at hente, for den næste bog i serien, "Dragerkuskens brudenat" er allerede udkommet.
Seks ud af seks mulige tørfisk til Ole Frøslev og Profeten.

Jesper

Ingen kommentarer: