tirsdag den 4. maj 2010

På spring
Alting grønnes i disse dage, hvor løvet og sommeren står på spring.
Det er en forunderlig tid, hvor omgivelserne skifter udseende så hurtigt, at man knap kan følge med.
Den ultimative bebuder af lyse og varme tider i Danmark er bøgen, der netop springer ud i de samme dage, som den europæiske del af verdenskrigen i sin tid sluttede. Det er så symbolsk, at det næsten virker arrangeret.
Tirsdag morgen tog jeg til Nordnorge - og må derfor vente et par dage med at se bøgen fuldt udsprunget. Men som det ses er vores store bøg midt på parcellen godt i gang. Af en eller anden grund kommer hækbøgene altid lidt senere.
Bøgen er jo en del af den danske nationale bevidtshed - udødeliggjort af Adam Øhlenschläger i nationalsangen "Der er et yndigt land". Men bøgen er også roden til ord som bog og bogstav. I vikingetiden skrev man breve ved at tage et passende stykke af en bøgegren og skærer runer i den. På gammel dansk hed bøgen bog - og en sådan runestav blev altså en bogstav - heraf betegnelsen for skriftsprogets mindste elementer. Og fordi bogstaver nu er indholdet, får vi ordet bog, som er spredt fra de nordiske sprog til de angelsaksiske med ordet book. I de engelsktalende lande hedder et bogstav ellers letter - ordet som er blevet deres for brev.
Vi skal lige have med, at bog også er det danske ord for bøgens frugter. De kan være mere eller mindre talrige. En fælles betegnelse for bøgens og egens frugter er olden - og når der er mange af dem, så taler vi om et oldenår. Det er endnu for tidligt at sige, om 2010 bliver et sådant. Men oldenår var gode år for bønderne - for tidligere ernærede bonden sine grise ved at lade dem gå løse rundt i skovene og rode olden. Og på et oldenår blev fedegrisen ekstra stor.
Det skal vi ikke bekymre os om nu. Blot nyde at sommeren er på vej - og at landet i de kommende dage bliver klædt i det smukkeste lysegrønne løv.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: