onsdag den 21. april 2010

VulkanrødtDa den indonesiske vulkan Krakatau eksploderede i et gigantudbrud i august 1883, var braget så højt, at det kunne høres i Alice Springs i Australien 4800 km væk.
Den efterfølgende tsunami dræbte 36.000 mennesker på de omkringliggende øer, men nåede hele jorden rundt, og der er blandt andet beretninger fra den jyske vestkyst om en kortvarig mindre vandstandsstigning cirka halvandet døgn efter eksplosionen.
I de følgende tre måneder vandrede en kæmpemæssig askesky jorden rundt. Den resulterede i så voldsomme aftenrøder, at der angiveligt skulle have været flere tilfælde, hvor brandvæsenet blev tilkaldt. Disse beretninger er selvfølgelig fra USA, men også i Danmark blev de heftige solopgange og -nedgange da registreret.
For en voldsom rødfarvning af himlen ved solopgang og solnedgang er en af de mere pitoreske følger af vulkanudbrud. De heftige solnedgange skyldes, at de mange partikler i atmosfæren spreder det røde lys bedre end den normale blå farve.
Det har også været tilfældet efter det aktuelle udbrud i Eyjafjallajökull. Da jeg tirsdag aften sejlede over Skagerrak tog jeg dette billede - og må endnu en gang sande, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget...

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: