lørdag den 3. april 2010

Hell's shop

"Vi har sejret ad helvede til...", sagde den gamle LO-boss Thomas Nielsen i sit afskeds-interview. Pointen var. at fagbevægelsen havde påvirket udviklingen i det danske samfund i en sådan grad, at bevægelsen nærmest havde overflødiggjort sig selv.
Jeg tror, at man vil komme til den samme erkendelse i IKEA, når virksomhedens ledelse og medarbejdere om nogen tid får hænderne ned efter den succesfulde åbning af den nye afdeling i Aalborg.
Forleden skulle jeg bruge et par dimser, som jeg med sikkerhed vidste, at jeg kunne få i IKEA i den rigtige kvalitet - og til den helt rigtige pris. Det tog mig to timer at bruge 78 kroner i denne butiksverdenens svar på TV-serien "Hells Kitchen". Der var stopfyldt med mennesker. Butikken er sådan indrettet, at man skal gennem en kæmpemæssig labyrint for at komme frem til kassen. Det var ulideligt - men der er kun en vej ud. Sveden haglede ned ad mig, mens jeg forsøgte at opføre mig pænt og ordentligt - uden at genere folks larmende og lugtende møgunger, uden at komme til at at sparke nogen sådan ved et rent uheld og uden at ret mange mennesker fik en højlydt kommentar til deres tåbelige adfærd. Men også uden at købe andet end det, som jeg var kommet for.
Og det er det, jeg tror, vil blive IKEAs store problem. For jeg er ellers særdeles åben over for den svenske virksomheds mange geniale produkter til den helt rigtige pris og gennemførte forankring i nordisk designtradition. Hvis nu der ikke været så mange mennesker i butikken, vil jeg slet ikke udelukke, at jeg kunne have impulskøbt meget mere end den ene ting, jeg kom for. Men jeg gider altså ikke blive behandlet som den berømte sild i en tønde, når jeg skal handle. Jeg vil behandles med respekt og fornemmelse for min integritet og snakke med rigtige levende ekspedienter, som har forstand på det, som de sælger - hvilket er et andet problem, som jeg tidligere har erfaret plager den svenske virksomhed.
På grund af successen er jeg faktisk sådan stemt i øjeblikket, at jeg næppe i lang tid fremover sætter mine ben i en IKEA-butik. Det bør give anledning til alvorlige overvejelser i IKEA-toppen. For jeg tror, at svenskerne har sejret ad helvede til...

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: