tirsdag den 2. marts 2010

Pipkasser

Vinteren har været hård - også for fuglene, så jeg har tænkt mig at række fuglene en hjælpende hånd i den kommende sæson ved at sætte redekasser op i havens træer.
Samtidig er det sådan et godt projekt at gå og nusse med her, endnu inden sneen rigtig er smeltet. Så jeg har udviklet en standard-fuglekasse, som størrelsesmæssigt passer til de fleste småfugle. Hvem, der så skal bo i kassen, kan jeg regulere med størrelsen på hullet.
Lørdag gik jeg i gang med at lave en prototype. Den slags plejer jeg ikke at gøre - det normale er, at bare kaster mig ud i arbejdet, men da håndværk ikke lige er min stærkeste side - og da jeg gjorde mig en del erfaringer med fuglekasse-byggeriet i Straumsbukta, så blev det alligevel sådan.
Jeg har valgt en forholdsvis solid udførelse, så kassen kan holde i mange år. Materialet er en 15 cm planke, 30 mm tyk. Jeg har lavet en saveskitse, så en fuglekasse kan saves ud af noget, der ligner halvanden meter - uden spild og klart inspireret af samlesættene fra IKEA og JYSK, som jo er verdensmestre i at udnytte materialerne optimalt. Hertil kommer låget, som skal være lidt bredere end selve kassen for at give ordentligt ly og er derfor skåret af en 20 cm planke, men knap så kraftig. Låget er forsynet med et rustfrit hængsel og en lukkekrog, så fuglekassen er nem at rengøre, når beboerne forhåbentlig er gået på vingerne til et nyt og spændende fugleliv.
Som man kan se, er resultatet blevet forholdsvis vellykket, omend der mangler lidt finish, fordi jeg havde lidt slinger i savsporet - men nu har jeg en færdig prototype, så jeg kan komme i gang med serieproduktionen. Læg forresten mærke til skitsen på billederne. Som en rigtig skitse skal udføres, er den selvfølgelig tegnet på bagsiden af en gammel kuvert - man er vel håndværker!
I den kommende weekend er det planen, at jeg går i gang med at bygge fuglekasser i stor stil.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: