mandag den 15. februar 2010

Whiteout
Whiteout er et kendt og frygtet vejrfænomen i arktiske egne. Det opstår, når snefog eller tåge fjerner alle konturer i landskabet og nedsætter kontrasten, så jord og himmel bogstavelig talt falder i et.
Der er eksempler på folk, som er faret vild ganske få meter fra deres telt eller hytte under whiteout, men specielt blandt piloter er fænomenet frygtet. For ikke alene gør whiteout det svært at se, hvor jorden er. Det kan også påvirke pilotens sanser, så han får svært ved at finde ud af, hvad der er op og ned. Under sådanne omstændigheder er det altafgørende, at han er fortrolig med instrumentflyvning - og ikke begynder at flyve efter sine indre fornemmelser. Tæt ved lufthavnen i Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord i Grønland ligger der den dag i dag tre flyvrag fra en amerikansk formation på i alt otte jetfly, som i 1968 kom ind i whiteout kort før landing. De tre fly mistede orienteringen under landingen og piloterne måtte lade sig skyde ud med katapultsædet. Det skete såmænd ikke længere væk fra landingsbanen, end at man kan gå ud til vragene, hvis man har nogle timers ventetid i den grønlandske lufthavn.
I den hårde danske vinter kan det også lade sig gøre at komme ud i whiteout. Billederne her tog jeg søndag formiddag på de store sletter mellem Kokkedal og Østerby - og selv om tågen ikke er særlig tæt, så er det tydeligt, at man ikke kan se, hvor jorden slutter og himlen begynder. Forestil dig, hvordan du ville have det med at flyve under sådanne forhold!
Forresten tror jeg også, at dyrene bliver forvirret. På turen så vi flere rådyr, som stod stille ganske tæt på vejen. Det er ikke så almindeligt, så jeg tror også, at de har svært ved at orientere sig i whiteout.
Det er spændende, at vi har fået sådan en rigtig vinter i Danmark, så alle kan få en smagsprøve på, hvordan det er at leve i Arktis. Men jeg tror nu alligevel, at de fleste ligesom jeg nu snart begynder at længes efter vintergækker og erantis.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: