torsdag den 18. februar 2010

Rædselskabinettet

Det er almindelig kendt, at Norge er et af verdens dyreste lande. Men for at illustrere, hvor dyrt det egentlig er, har jeg her samlet en række af rariteterne fra dyrtidens rædselskabinet.
Billederne er taget på fem minutter, mens jeg ventede i Tromsø lufthavn forleden. Nu er der nok dem, som vil sige, at en lufthavn altid er et dyrt sted, men her skal man tænke på, at i Norge flyver man jo med samme selvfølgelighed, som danskerne tager toget. Så priserne, jeg her viser, er at sammenligne med priserne på en banegård - og jeg kan garantere, at det sagtens kan lade sig gøre at finde endnu højere priser andre steder.
For sammenligningens skyld skal jeg lige gøre opmærksom på, at en norsk krone svarer til cirka 91 danske ører.
Sjovt nok hører man aldrig nordmændene brokke sig over priserne. Som de gode verdensborgere de er, tænker de fleste, at der såmænd nok er nogen, som har det værre end de har. Jeg har sågar hørt folk i radioen påstå, at mad er alt for billig i Norge. Begrundelsen skulle være, at folk jo spiser for meget!
Dette sære fænomen hænger sikkert sammen med den særlige norske udgave af den protestantiske etik. Her må livet pr. definition ikke være let. En rigtig nordmand går hellere op ad et bjerg end tager liften.
Jeg har sommetider forsøgt at fortælle nordmændene, at i andre dele af verden skyder man præsidenten og laver oprør, når priserne stiger. De smiler overbærende og forklarer, at det er der ingen grund til, for i Norge har vi det jo godt!
Tjah, jeg ved det nu ikke. I hvert fald rager det mig en høstblomst, om folk i andre lande tjener mindre eller sulter. Jeg vil i hvert fald ikke være med på de her priser, så når jeg tager til Norge, så er min kuffert fyldt med dansk mad - til danske priser. Det er næsten lige før, at det i sig selv kan betale billetprisen. Men det er jo ikke gjort med det. Kvaliteten af danske fødevarer er altså også væsentlig højere.
For eksempel er vi i Danmark vant til at spise frisk brød - den slags findes slet ikke i Norge. Vi er vant til frisk kød i frysedisken - bortset altså fra dem, som handler i SuperBest - det skal bestilles flere dage i forvejen heroppe. Ellers er alt kød vakuumpakkede udskæringer direkte fra slagteriet. Hakket oksekød er så proppet med saltvand, at det kun kan bruges til lasagne og pizza. For prøver man at lave en dansk bøf, bliver den simpelthen kogt i stedet for stegt. Og sådan er det hele vejen igennem.
Så jeg ville ønske, at nordmændene ville lægge deres pæne uegennyttige væsen langt væk, rejse sig op, lave en revolution og kræve ordentlig mad til lave priser. Desværre tror jeg, at der er langt til den dag - så jeg priser mig lykkelig for, at jeg kan hente leverpostej, ost, brød, grøntsager og andre godbidder i den frie verden!

Ha' det
Jesper

2 kommentarer:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,
Nu må det være på tide at "vi" = Bilka rykker ind i Norge. Se lige ugens tilbud på www.bilka.dk
Det er fanme uhyggeligt .. du
/Per

Jesper Hansen sagde ...

God fornøjelse!