onsdag den 10. februar 2010

Hårde anklager mod dansk sikkerhedspersonale

Det står tilsyneladende elendigt til med sikkerheden i de danske lufthavne.
- Det er almindelig kendt, at det danske sikkerheds-personale ikke gør sit arbejde godt nok, siger en af vagtlederne i sikkerhedskontrollen i lufthavnen i den midtnorske by Trondheim. Vagtlederen ønsker ikke at opgive sit navn.
Udtalelsen faldt i forbindelse med, at hun beslaglagde en Buko smøreost (skinke, 40+) i min håndbagage søndag aften. Det er sikkerheds-personalet helt klart i sin gode ret til, da der er tale om en halvflydende substans i en mængde, som overstiger 100 ml. Ikke desto mindre forsøgte jeg spagfærdigt at gøre opmærksom på det helt åbenlyst urimelige i, at hverken sikkerhedskontrollen i Aalborg Lufthavn eller Kastrup havde fundet noget mistænkeligt ved smøreosten. På grund af denne opsætsighed og da jeg oven i købet insisterede på at få et billede af min skinkeost inden afskeden, var vagtlederen blevet tilkaldt - og uden slinger i valsen affyrede hun den meget kritiske bemærkning om sikkerheden i de danske lufthavne.
Jeg ville gerne have haft en kommentar fra de norske lufthavnsmyndigheder, Avinor, til vagtlederens udtalelser, men her henholder kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen sig til at udtale, at beslaglæggelsen er i overensstemmelse med gældende regler. Vagtlederens udtalelse ønsker han ikke at kommentere.
Årsagerne til kommunikasjonsdirektør Narvesens ulyst til at udtale sig, kan man kun gisne om. Måske er han enig i vagtlederens udtalelse, men ønsker ikke at starte en offentlig debat om sagen.
Det falder i god tråd med teorien om sikkerhedsteatret, som blev lanceret i det norske TV-forbrugerprogram FBI for nylig. Her fastslog en ekspert, at man aldrig nogen sinde har fanget en terrorist i lufthavnenes kontrol, men at man er nødt til at opføre et sikkerhedsteater for at sikre, at befolkningen har tillid til luftfartsindustrien. Hvis kunderne mister troen på sikkerheden, risikerer man jo, at de holder op med at flyve. Når vi går gennem sikkerhedsslusen, er vi passagerer skuespillere i et absurd teaterstykke, som skal opretholde en illusion om, at der absolut ingen fare er på færde.
Jeg ville også gerne have haft en kommentar fra lufthavnene i Aalborg og København til de hårde anklager, men her har man ikke besvaret mine henvendelser.
Derfor må det indtil videre stå til troende, at det danske sikkerhedspersonale ikke gør deres arbejde godt nok.
Det er egentlig lidt bekymrende, for jeg har ellers altid ment, at der har været en ganske passende og adækvat holdning til sikkerheden i de danske lufthavne - og at nordmændene tager deres job lidt for alvorligt. Faktisk var piloterne i det lille norske luftfartsselskab Wideroe for et par år siden tæt på at gå i strejke i protest mod Avinor-medarbejdernes nidkærhed.
Nu er Dovregubben jo ikke et organ for hardcore afslørende journalistik, så vi lader sagen blive ved dette. Men det kunne da være interessant at vide, hvad der var sket i Trondheim, hvis jeg havde haft en rigtig ostebombe af en 54 ugers "Gamle Ole" med i håndbagagen...

Ha' det
Jesper

1 kommentar:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,
"At rejse er at (op)leve". Og jeg må indrømme, at du oplever meget .. og får øje på finurlighederne.

En spand rejer skal i køledisken, men Buko rejeost finder du på de "varme" hylder.

Rejer er vel rejer .. eller ?

Go' week-end !
/Per G