tirsdag den 19. januar 2010

Tarteletter som fastfood

Tarteletter er et oplagt bud, hvis man skal komme med et dansk svar på den amerikanske burger og andet fastfood.
I fredags havde bageren i Halvrimmen tilbud på tarteletter. 10 styk for 30 kroner. Og den slags gode tilbud bør man benytte sig af.
For her på egnen tager man tarteletter alvorligt. Ikke noget med fingeren på vægten her. Disse tarteletter er noget helt andet end de pap-tarteletter, som man kan købe til samme pris i supermarkederne. På en gang fjerlette - og så alligevel med gods, tyngde og konsistens.
Tarteletten har haft en lidt underkendt rolle i dansk gastronomi i en årrække, men er de seneste år igen kommet frem i lyset. Det er velfortjent - for ikke alene er tarteletten en vægtig del af vores kulturelle og gastronomiske arvegods - det er også et stykke bagværk, som klæder mange forskellige stuvninger og saucer.
Fredag aften røg halvdelen af tarteletterne til en gang stuvede ærter og gulerødder med skinkerester. Det smagte herligt, men endnu bedre var det lørdag, da vi fik den traditionelle tartelet med høns i asparges.
Det er egentlig en temmelig omstændig og tidkrævende ret, men jeg har udviklet en fastfood-version, som kan laves på fem minutter, hvis ellers man har en god fjerkræ-fond i huset.
Tarteletterne stilles i ovnen ved 120 grader, mens man laver fyldet, som består af noget kyllingsmåkød - to stykker kyllingebryst skåret i tern for eksempel. Kødet svitses ved høj varme i ti sekunder, en dåse aspargessnitter og en dåse skivede champignon tilsættes inklusive væske. Der tilføjes en dl bouillon og en lille sjat mælk (det er ren madsminke og kan sagtens undværes), og hele herligheden bringes i kog og jævnes. Der smages til med citronsaft, salt og peber.
Det hele tager kun et øjeblik - og bør heller ikke tage længere tid, for så bliver det magre kyllingekød bare tørt og træls. Når saucen er jævnet, hældes fyldet på de varme tarteletter, og et herligt måltid er klar - voila!
Lidt om staldtipsene: Jeg bruger mælk som sminke for at holde saucen så lys som mulig. Meget af smagen sidder i væsken fra champignon og asparges, så det er vigtigt - ligesom det er vigtigt med en sjat citronsaft for at få den helt rigtige smag frem. Det er ligesom syren giver det pift, som flere timers arbejde med at koge en høne ellers ville have givet.
Sådan en to til tre tarteletter er et måltid i sig selv og velegnet til at indtage foran fjernsynet en lørdag aften. Så jeg vil vove den påstand, at i virkeligheden er tarteletten det danske svar på burgeren.

Velbekomme!
Jesper

2 kommentarer:

Henrik sagde ...

Per Højholt har skaffet tarteletter en plads i dansk litteratur. Se her, ca 06:13 min henne.
http://img.kb.dk/video/hoejholt/gitte1.html

Jesper Hansen sagde ...

Som Højholt siger: Kultur og tarteletter hører sammen. Forresten en fin karakteristik af Politiken, Højholt begår. Det kunne jeg ikke have sagt bedre.

Jesper