torsdag den 21. januar 2010

Slut på mørketiden

Torsdag var det den officielle soldag i Tromsø - den dag hvor man for første gang siden efteråret kan se solen i Nordens Paris, som byen malerisk beskrives i turistbrochurerne.
Der var imidlertid ikke meget Paris over dagen i år. For hele øen var omkranset af en cirka 50 meter høj tågebanke, som dels lukkede lufthavnen og dels gjorde det umuligt at se noget som helst nede i byen.
Det er et ret fascinerende naturfænomen, som der naturligvis også er råd for. Det var sådan set bare med at komme op over de 50 meter - så var himlen klar og blå. Desværre var der skyer mod syd, så heller ikke dette lumpne træk bragte solen for dagen.
Men dagen skulle fejres efter alle kunstens regler. Og det vil i Tromsø sige med de navnkundige solboller. Jeg har tidligere omtalt fænomenet - der er såmænd ikke andet end berlinerboller, men folk i Tromsø har et næsten religiøst forhold til dette stykke bagværk. I følge den lokale presse havde de lokale bagerier været i gang hele natten for at tilfredsstille byens umættelige behov efter en sød gærbolle med creme eller syltetøj inden i.
Ligesom i byens børnehaver skulle også medarbejderne på Norsk Polarinstitut naturligvis fejre den store dag - og som det ses, var begivenheden et så stort tilløbsstykke, at personaleforeningen så sig nødsaget til at dele de indkøbte solboller, så der kunne blive en smagsprøve til alle.
Under alle omstændigheder ser det ud til, at alle har overlevet mørketiden. Og nu går det stærkt. I den kommende tid tiltager dagen med et kvarter i døgnet - og om føje tid er det såmænd vår igen. Inden da kunne det dog være på sin plads med lidt rigtig gedigen vinter, men indtil videre ser det jo ud til, at vinteren i år falder på de sydligere strøg. På soldagen var temperaturen lige omkring frysepunktet - og det er sådan set den første frost, vi har set de seneste par uger.
I den kommende uge er Tromsø vært for den årlige konference "Arctic Frontiers", som er et mødested for en bred kreds af folk, som arbejder med arktiske forhold. Konferencen skulle helst have lidt sne med på vejen - ellers er det vel ikke helt rigtigt? Vi får se...

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: