fredag den 29. januar 2010

Måneskinsarbejde

Jeg ankom til Øland godt midnat efter en fredelig flyvetur fra Tromsø. Den mest ophidsende begivenhed var i loungen i Gardermoen, hvor jeg sad og spiste ved samme bord som Drillo - den navnkundige norske landstræner i fodbold.
Jeg ved egentlig ikke, hvor kendt historien er i Danmark, men for et par år siden havde han en kort karriere som landstræner i Irak. Imidlertid gik det lidt skævt for ham allerede fra begyndelsen, da han ved ankomsten til det stærkt muslimske land blev stoppet, fordi han af gammel vane medbragte den sædvanlige ration toldfri spiritus. Træningen af landsholdet gik vist heller ikke så godt - angiveligt fordi spillerne insisterede på at bede til Mekka midt i en venskabskamp. Og så var spillerne i en elendig forfatning efter få minutter på banen, da det var midt i ramadanen, hvor muslimer ikke må indtage hverken vådt eller tørt i dagstimerne - også selv om man spiller fodbold i 40 grader og bagende solskin.
Men fred være med Drillo - det er egentlig slet ikke mit ærinde.
Turen fra lufthavnen til Østerby var flot i den skyfri nat med næsten fuldmåneskin. Det er helt fantastisk, så lyst der bliver, når måneskin og sne kombineres. Det er koldt - alt for koldt til at rende rundt og fotografere. Men for eksperimentets skyld tog jeg alligevel et par billeder stående i døren til terrassen - mest for at vise, hvor langt man kan komme sådan en nat med et stativ og et spejlrefleks, hvor man kan styre eksponeringstiden. Det er det definitive argument mod de små og ellers udmærkede lommekameraer.
Havde jeg nu ikke været så kuldskær, som jeg faktisk er, havde jeg flyttet rundt med kameraet, så jeg havde undgået gadelygten i baggrunden.
Eksponeringstiden er 10 sekunder, iso 400 og blænde 4,5. Billedet er uredigeret, men virker tilstrækkeligt belyst. Da det er taget i RAW-formatet kan man imidlertid justere eksponeringen i computeren - og vips, så har man et billede, der næsten ser ud som taget i almindelig dagslys.
Det er der ligesom ikke rigtig noget ved, for man mister jo måneskinsstemningen, men det siger jo lidt om, at man ikke skal tro på alle de billeder, man ser - det er så nemt at manipulere dem i dag. Det har jeg forresten sagt før - se for eksempel her.
Efter sådan en gang måneskinsarbejde må det vist være på tide at sige godnat.

Jesper

Ingen kommentarer: