onsdag den 18. november 2009

Noget om stære

Jeg har pådraget mig den meget almindelige øjensygdom grå stær - og det kan jeg naturligvis ikke lade være med at prøve at visualisere med lidt hjælp fra PhotoShop, så her er et billede af en grå stær.
Stæren er fotograferet på foderpladsen i Straumsbukta sidste forår - og var oprindelig sort med et grønt skær og små hvide pletter, som stære nu en gang har det for vane. Men takket være PhotoShop kan man nemt og hurtigt ændre det, så stæren bogstavelig talt bliver grå.
Det er forresten et underligt navn for en sygdom - stær. Jeg tjekkede derfor oprindelsen på alletiders opslagsværk - Ordbog over det dansk sprog. Og her kan man læse, at ordets etymologi - oprindelse - simpelthen kommer fra at stirre. Den stærblinde kan i modsætning til den blinde se lys - og vil derfor nemt få et stirrende udseende. Det har givet sygdommen sit navn. På engelsk hedder grå stær cataract, som er afledt af vandfald. Det slørede syn er ligesom at se gennem et vandfald.
Stæren begyndte før sommerferien. Egentlig troede jeg bare, at det var almindelig gammelmandssyn. Jeg havde lagt mærke til, at jeg havde svært ved at se i mørke. Desuden fik jeg stadig sværere ved at læse og arbejde ved skærmen, så jeg tænkte, at jeg havde brug for skærmbriller. Optikeren kunne imidlertid fortælle mig, at problemet var stær - og det kan man ikke afhjælpe med briller. Sygdommen skyldes, at linsen i øjet ændres med alderen. Ligesom huden bliver den "rynket" og så fungerer den fine optik ikke rigtig længere.
Jeg har prøvet at lave en anden foto-manipulation af stæren. Her har jeg visualiseret, hvordan jeg ser stæren, hvis jeg lukker mit venstre øje - og det er åbenbart, at det ikke fungerer på den lange bane.
Selv om det kun er mit højre øje, er det efterhånden blevet voldsomt generende - også fordi jeg alle dage har brugt det højre øje, når jeg fotograferer. Så torsdag skal jeg under kniven på et privathospital i Århus. Her vil man efter sigende pulverisere den gamle linse med ultralyd, suge stumperne ud og så sætte en ny linse ind af plastik. Det lyder enkelt og skulle være fuldstændig ukompliceret. Angiveligt skulle chancerne for at genvinde ungdommens klarsyn være store - men en kylling har jeg alle dage været, så helt stolt ved situationen er jeg ikke.
Men nu får vi - helt bogstaveligt- se, hvordan det går...

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: