torsdag den 5. november 2009

Dagens ord XIX

Dagens ord må helt bestemt være "Engle-miljø". Det blev brugt i radioen i morges og kræver lidt forklaring.
Det er sådan i Norge, at noget af det værste, man kan gøre, er at tale nedsættende om befolkningsgrupper. Det går således ikke an at tale om for eksempel tyrkere, homoseksuelle, misbrugere o.s.v. På den anden side kan man jo ikke komme uden om disse befolkningsgrupper - og det løser man så nemt og enkelt ved at føje "miljø" til ordet. I stedet for tyrkere taler man altså om "det tyrkiske miljø" i Norge. Ligeledes med "det homoseksuelle miljø", "misbrugermiljøet" o.s.v. Og i dag var det altså englene, som man ikke ville risikere at hænge ud. Derfor kunne radioen fortælle, at der havde været rejst kritik af den norske prinsesse Märtha Louise i "Engle-miljøet". Der var vistnok en god portion norsk selvironi over det, men engle-miljøet skulle angiveligt bestå af en række gejstlige, psykologer og filosoffer, som samstemmende og ganske berettiget har rejst en voldsom kritik af prinsessens nye bog, hvor hun opfordrer folk til møde deres egne engle og sådan noget pladder.
Der er ingen tvivl om, at kællingen er skingrende skør og et glimrende eksempel på, hvordan kongelige familier med jævne mellemrum bliver ramt af rablende galskab - sådan som vi kender det for eksempel fra den danske Christian den 7 (det var ham med Struense!).
Problemet i Norge er, at prinsessen får lov til at udgive bøger om sine møder med engle. Hun holder endog kurser om det og har en habil engle-forretning. Mange mindre velfunderede tror da også på hende og betaler gladeligt for både bøger og kurser.
Det er dybt skadeligt for det norske monarki - og Kong Harald kunne gøre sine efterfølgere i stolen en stor tjeneste ved at tage sin datter for sig og gøre det klart, at enten er man prinsesse med de privilegier, det nu en gang medfører - eller også er man forretningskvinde, som spekulerer i godtroende fjolsers håb om et bedre liv. Begge dele går altså ikke.
Så nu er jeg sikkert også en del af "engle-miljøet" - en gruppe af mennesker i Norge, som har en mening om Märtha Louises gøren og laden på det kommercielle engle-marked.

Jesper

Ingen kommentarer: