søndag den 4. oktober 2009

Dybsindig journalistikFredagens Obama-besøg i København var omgærdet med en hysterisk mediedækning, som i bagklogskabens ulideligt klare lys var udtryk for en redaktionel overvurdering af begivenhedens betydning.
Mens jeg lavede morgenmad, fulgte jeg slagets gang på TV. Og på DR sad der et par alvorlige journalister på deres karrieres højdepunkt. Jeg fangede blandt andet følgende dybsindige replikskifte, mens præsidenten var på vej til sit møde med den, som det skulle det vise sig, særdeles utaknemmelige OL-komite:
- Og her ser vi så en dansk politibil...
- Ja, vi er lige uden for Bella-Centret. Man kan se, at der står BC på væggen...
- Ja, og BC står jo for Bella-Centret...
Efter disse skarpe iagttagelser fortsatte transmissionen, og på et tidspunkt kommer vi så indenfor i Bella Centret, hvor damen med Danmarks nok grimmeste sprog, Mette Vibe Utzon, skal underholde os med billeder af Obama. Det kan imidlertid ikke lade sig gøre, for til damens hørbare irritation har han gemt sig bag et træ - eller en palme, som hun gentog flere gange i det sikkert forfængelige håb, at Palme-morderen måske ville slå til. Til Mette Vibe Utzons orientering vil jeg altså bare gøre opmærksom på, at det pågældende træ intet som helst har med en palme at gøre - det var en stuebirk. I øvrigt bør damen snarest sendes på et dansk-kursus. Det er en pine at høre hende tale om prassen, når det nu er pressen, hun mener.
Men i øvrigt var det irriterende at vi hele tiden skulle høre om den massive pressedækning og se og høre om pressens arbejdsvilkår. Når en begivenheds tyngde vurderes efter tyngden af pressedækningen, bliver det til en meta-begivenhed - uden nogen som helst relevans vor almindelige mennesker. I det hele taget er det en af tidens dårligdomme, at pressen fokuserer på pressen, og at det er blevet almindeligt, at journalister interviewer journalister. Det er dovenskab og som sagt uden interesse for andre end journalisterne selv.
I øvrigt bliver det interessant at se betydningen af, at Obama gjorde USA til grin. Som mit store idol general Patton sagde: Der er ikke noget mere afskyeligt for en amerikaner end at tabe. Amerikanere hader tabere...
Ak ja, men denne taber skal altså være præsident i tre et halvt år mere...

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: