onsdag den 9. september 2009

Store Beatles-dag

Dagen i dag, den 9. september - 09.09.09 - er blevet betegnet som Store Beatles dag. Det skyldes, at der i dag under mediernes store bevågenhed udkom to cd-boxe med The Beatles samlede værker i en såkaldt remastered og digitaliseret udgave. Kort fortalt betyder det, at man har taget de gamle optagelser og kørt den gennem alle de computere, isenkram og maskiner i øvrigt, som al musik, der indspilles i dag, normalt er udsat for.
I følge de par anmeldelser, jeg læste i aviserne i dag, da jeg fløj fra København til Tromsø, skulle resultatet af denne modernisering af de støvede værker være vellykket.
Der er sikkert også lagt i kakkelovnen til en gedigen kommerciel succes, for samtidig udkommer Beatles nu også som videospil. Jeg hørte for lidt siden en forsker i norsk TV, som vurderede den direkte beskæftigelsesmæssige effekt af fænomenet The Beatles til omkring 2.500 årsværk - folk der er beskæftiget med pladedistribution, fremstilling af merchandise og så videre.
Men jeg ved nu ikke rigtig, hvad jeg skal mene om det. Jeg har ganske vist endnu ikke hørt de nye indspilninger, men for mig vil The Beatles nu altid være knyttet til de gode gamle grammofonpladers knitrende sprøde lyd. I hver fald falder jeg ikke på halen for alt, hvad der nyt. The Beatles var i sig selv et fænomen ud over det almindelige - og det behøver man egentlig ikke at smykke på. Bandets store succes og levedygtighed skyldes ikke mindst, at medlemmerne var glade og til fest og farver. Langt de fleste rockmusikere er jo generelt nogle sure skrog, men The Beatles spredte glæde uanset hvor de kom frem. Og da jeg forlængst har besluttet, at livet er for kort til at være sur i hvert fald i flere minutter, så er det jo musik for mig.
En af de Beatles sange, som der er allermest fest og farver over er Hey Jude med verdens angiveligt længste udfadning på knap fire minutter. Det var en af de første melodier, jeg optog på min første spolebåndoptager - en norsk Tandberg i øvrigt - og jeg har hørt den tusindvis af gange.
Her har jeg fundet den på YouTube i en indspilning fra BBC, som klart viser, at The Beatles var til fest, farver og højt humør:


Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: