fredag den 18. september 2009

Rød fluesvamp















Det er højsæson for rød fluesvamp netop nu. Jeg fandt disse smukke eksemplarer ved Tromsø Villmarkssenter torsdag eftermiddag - og de ser jo hyggelige ud, når de står der og lyser rødt op. Jeg kan ikke rigtig huske det, men jeg tror, at det var smølferne, der boede i sådan nogle røde fluesvampe-huse.
Men ellers kan det diskuteres, om det nu også er en hyggelig svamp. Det siges, at vikingerne spiste rød fluesvamp, når de drog i kamp. Svampen skulle gøre dem vilde og frygtløse, men det passer nu næppe. Erfaringer fra samerne og visse grupper af oprindelige russiske folk, som har brugt rød fluesvamp som rusmiddel i århundreder, viser, at indtagelse af fluesvamp snarere har en beroligende virkning. Derfor mener forskerne i dag, at det sandsynligvis har været atropiner af belladonna-typen, som vi kender fra blandt andet sort natskygge, der blev benyttet af vikingerne.
Der er to giftstoffer i rød fluesvamp - muscimol og ibotainsyre. Sidstnævnte fjernes ved at bage svampen ved 70 grader. Tilbage i den tørrede svamp er så muscimol, som giver svampens euforiserende virkning. Muscimol udskilles i urin, og derfor plejede samerne og de russiske urfolk at drikke deres egen urin for at holde branderten vedlige, når der nu var fest. Velbekomme! Man ser det for sig. To urfolk siddende med hver sin tisseflaske: Skål, du gamle!
Virkningen skal angiveligt være i stil med den, man opnår i det kunstige rusmiddel Fantasy, der vistnok er moderne i diskoteksmiljøerne, det vil sige hæmningsløshed, manglende balanceevne og "ud af kroppen"-oplevelser. Sidstnævnte effekt skulle være hele målet med at bruge rød fluesvamp i følge nogle af de gamle hippier, der stadig går og eksperimenterer med den slags.
På Københavns Universitets medicinske fakultet har man i en årrække forsket i brugen af rød fluesvamp som aktivt stof i smertestillende midler og sovemedicin. Fordelen er, at fluesvampens giftstoffer ikke er afhængighedsskabende i modsætning til de opiater, som bruges i dag. Endnu er disse produkter dog ikke kommet på markedet, så vidt jeg kan se.
Så indtil videre synes jeg, at vi skal nøjes med at nyde synet, når de røde fluesvampe skyder op af jorden her i efteråret. Og måske tørre et par stykker, som kan bruges som et dekorativt indslag i julepynten, når den tid kommer.

Ha' det
Jesper

P.s. Egentlig burde det være overflødigt, men for en sikkerheds skyld. Ovenstående er ikke en opfordring til at indtage hverken sort natskygge eller rød fluesvamp. Begge planter er meget giftige, og jeg må på det kraftigste advare mod, at man spiser dem.

Ingen kommentarer: