tirsdag den 29. september 2009

Hyldest til skraldespanden

Jeg skifter med jævne mellemrum fly i Værnes, som er lufthavnen i den midtnorske by Trondheim.
Værnes er en typisk moderne, stor provinslufthavn i Norge med lidt charterflyvning, forbindelser til lokalområdet og til blandt andet Oslo og København. Omgivelserne er ganske pæne og uden for indenrigsterminalen finder man et lille gårdanlæg med bænke og blomsterbede. Her sidder jeg så ret ofte og nyder min madpakke og en smøg, mens jeg venter - uden at jeg egentlig har tænkt nærmere over omgivelserne - altså bortset fra de mange smukke blomster.
Men sidste gang jeg var der, gik det op for mig, at der da vist er noget galt. Prøv at lægge mærke til den pompøse placering af skraldespanden i midten. Omgivet af farvede fliser som centrum i en stjerne. Der er vel næppe nogen skraldespand i verden, som har flottere placering. Faktisk er det en hyldest til skraldespanden, som hermed har fået sin plads i kunsthistorien - hvis det var så vel.
For uden at have undersøgt det nærmere, tror jeg snarere, at der er tale om en nødløsning. Arkitekterne har garanteret planlagt, at der skulle være en skulptur i midten af gårdhaven. Måske en modernistisk hyldest til det rejsende menneske? Måske en buste af en af de norske luftfartspionerer? Måske borgmesteren i Trondheim, fordi han var så fremsynet at kæmpe for lufthavnen? Hvem ved? Men midlerne har ikke slået til. Byggeriet af den ny lufthavn har sikkert sprængt alle rammer, så der ikke har været råd til kunsten.
Og hvad gør man så? For pladsen vil se lidt underlig ud, hvis ikke der står et eller andet. Så har en eller anden smart sjæl sikkert fundet på, at vi kan da altid stille en skraldespand der - indtil vi får råd til kunsten.
Og således har vi skabt en hyldest til skraldespanden. Denne taknemmelige tingest som ukritisk tager imod alt, hvad vi fodrer den med. Og den er såmænd lige så køn som meget såkaldt kunst, så for brugerne af gårdhaven gør det næppe den store forskel.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: