tirsdag den 15. september 2009

Chancen forpasset

Nordmændene forpassede chancen for et systemskifte, så nu kan vore norske brødre se frem til endnu fire år med økonomisk og åndelig forarmelse af samfundet.
Nu, hvor næsten alle stemmerne er talt, er stillingen 86 - 83 i socialisternes favør og statsminister Jens Stoltenberg kunne for et øjeblik siden meddele, at han betragter dagen i morgen som en helt almindelig arbejdsdag, hvor han vil forberede sig til et kommende FN-møde.
Valget betød tilbagegang for Kristeligt Folkeparti, men denne smagløse blanding af religion og politik er med godt fem procent fortsat repræsenteret i Stortinget. For Venstre, der svarer til Det Radikale Venstre, var valget en katastrofe, selv om partiet bevarede sin repræsentation i Stortinget med sølle to mandater. Resultatet skyldtes ikke mindst den arrogante besserwisser af en partiformand, Lars Sponheim, der sikkert også ville have været den største hindring for en borgerlig regering, hvis den blå stue havde opnået flertal. Lars Sponheim har nu bebudet sin afgang som partiformand. Det kan kun gøre norsk politik pænere i fremtiden.
Fremskridtspartiet gik frem - ikke så meget som ventet, men partiet havde sit bedste valg nogensinde og er nu oppositionens største og det næststørste i Stortinget med 40 mandater. Den store overraskelse var Høyre, som er en parallel til de konservative, der gik tre procent frem. Partiet har under valgkampen haft medvind - ikke mindst da en såkaldt kommunikationsekspert bemærkede, at partiets formand Erna Solheim ikke havde en chance, fordi hun er for fed. En sådan bemærkning kan selv i et sundhedshysterisk og afmagret Norge skabe sympati.
Jeg ved ikke, om det var skæbnen, der havde en finger med, men da Jens Stoltenberg for et øjeblik siden skulle ind i statsministerboligen med den særprægede adresse Inkognitogata 18, var døren låst og han kom kun ind takket være en årvågen sikkerhedsmand.
Men med et resultat på 86 - 83 ser det altså ud til, at døren er åben fire år mere.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: