lørdag den 9. maj 2009

Op med mågerne


















Jeg stod lørdag op med hønsene - eller rettere mågerne. For ærlig talt er der flere måger, end der er høns i nabolaget.
Formålet med den årle opstandelse var såmænd noget så prosaisk, som at bilen trængte til at blive vasket. Og tanken på Kvaløyslette har bilvask til halv prise mellem 24 og 6. Når en bilvask koster 200 kroner, så kan jeg i hvert fald godt stå op om natten for at vaske bil til halv pris.
Samtidig var det en god anledning til at slå et smut forbi Tisnes og det lokale RAMSAR-område for lige at tjekke fuglelivet. Endnu er der ikke kommet fuld tryk på forårstrækket, så det er stormmågerne, der dominerer. Farvemæssigt ligner de den noget større sølvmåge, men generelt ser de knap så bistre ud.
Stormmågen yngler som så mange andre måge- og vadefugle i store kolonier - og nyder derfor godt af, at det er næsten umuligt for en fjende, for eksempel havørnen, at snige sig uopdaget ind på de forsvarsløse unger.
Det er en taktik, som også edderfuglen benytter sig af. I Grønland lægger de ofte kolonien få centimeter fra et hundebid, fordi de ved, at de lænkede slædehunde er en effektiv beskyttelse mod andre rovdyr. Og på Christiansø lægger de rederne inde mellem husene af samme grund - noget, der vist nok er en plage for den lille øs beboere.
På Tisnes er fuglene i øvrigt knap så varsomme som her i Straumsbukta - og det lykkedes mig at komme rimelig tæt på dette kurtiserende vibepar. Viberne er ellers nogle af de første, der går i luften, når man nærmer sig. Som oftest for at aflede opmærksomheden fra reden, men så langt er de to her vist ikke kommet i processen.
Og bilen - den fede øse - den skinner som en lille sol efter turen i vaskehallen. Bemærk i øvrigt, at den har samme farve som ministerbilen. Sort er moderne i øjeblikket - ikke alene blandt ministre!

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: