onsdag den 22. april 2009

Dagens ord XIV

Dagens ord er dugnad - aktuelt fordi det er ved at blive forår. Dugnad er et meget specielt norsk ord, som dækker over frivilligt, ulønnet arbejde i flok, som når beboerforeningen for eksempel slår sig sammen for at rydde op udendørs efter vinteren.
Norge har en fin tradition for dugnad og er vel også det eneste land, der har et specielt ord for det. Dugnad var simpelthen forudsætningen for, at man kunne overleve i gamle dage i de små fisker- eller bondesamfund. Dugnad blev brugt, når man havde brug for en ny vej eller en ny lade. Det var gensidigt samarbejde på højt plan i de små samfund - simpelthen fordi det var en betingelse for overlevelse i den karske norske natur. Her kan man ikke overleve alene, men er nødt til at samarbejde, viser hundrede af års erfaring.
Mit første møde med dugnad var, da jeg var på højskole på Lofoten for nogle år siden. Skolen havde blandt andet en stor nordlandsbåd på tre et halvt ton, som skulle slæbes på land om efteråret. Så bad man alle folk i det lille fiskerleje møde op kl. 10 lørdag formiddag og i løbet af en halv times tid var den sag klaret. Ikke noget med at drikke øl bagefter. Folk kom blot og gjorde arbejdet, der blev sagt tak og længere var den ikke.
Vi har selvfølgelig også dugnad-traditionen i Danmark, men der er det nok svært uden den efterfølgende øl - og så mangler vi den præcise term, som dugnad er.
Imidlertid er forskerne bekymret for, at traditionen i Norge nu er ved at uddø - og det har med andelsboligforeningerne at gøre. Mange af dem er nemlig hårdt presset på økonomien - og har derfor set sig nødsaget til pålægge medlemmerne en form for bod, hvis de ikke deltager i dugnaden. Dermed er det ikke længere dugnad, men tvangsarbejde, mener forskerne - for skal det være dugnad, skal deltagelse være frivillig og ulønnet.
Og det er endnu et eksempel på, at tiderne er af lave. En skam!
Dugnad er i øvrigt lige blevet kåret som Norges national-ord. Skarp forfulgt af matpakke og koselig.

Ha' det
Jesper

1 kommentar:

Per Gissel sagde ...

Pas på Jesper

I danmaskat kaldes det "nabohjælp" som af SKAT takseres til "Sort arbejde" .. som selvfølgelig ikke eksisterer i Norge !

/Per Gissel