søndag den 22. februar 2009

Linda - som i Lindamordet

Læs den - den er god!
Så enkelt kan det siges, for her har vi at gøre med en svensker, som har humor!
Leif GW Persson er lidt af en myte i svensk kriminallitteratur. Han er uddannet kriminolog, tilknyttet det svenske justitsministerium og har fulgt utallige efterforskninger fra første række. Han har udgivet en lille håndfuld kriminalromaner med ujævne mellemrum siden midten af firserne - foruden altså et utal af fagbøger og så en jagtbog, som han skrev sammen med Jan Guillou.
Linda - som i Lindamordet er et forsøg på at formidle forskning på et højt plan. Leif GW Persson tager sit udgangspunkt i, at visse mord på piger i pressen bliver døbt for eksempel Lindamordet, Hannedrabet og lignende. Man ser aldrig eksempler på det samme for mænds vedkommende - Hugomordet og lignende. Han undersøger, hvad der er fælles for disse mord - og det har han så skrevet en roman om.
Den er rasende morsom - og måske ganske tæt på virkeligheden - i dens skildring af den ualmindeligt tørstige - for en svensker i hvert fald - kommissær Bäckström, der ikke ueffent roder rundt i sagen lidt som en blind høne. For han finder i hvert fald et guldæg og når at opklare sagen, inden revisionen knalder ham for bilagsfusk og han ender i hittegodsafdelingen.
Nu er bogen jo svensk, så der skal jo sådan lidt samfundsanalyse ind. Til det brug har Leif GW Persson en parodi på en politisk korrekt, dukseagtig kriminalinspektør ved navn Anna Holt. Hun kan alt det der med feminisme - og det i sig selv er satirisk og ædende ondt gjort af Leif Persson. For Anne Holt er jo navnet på den lesbiske norske jurist og tidligere justitsminister, der har udgivet en halv snes femikrimier med en ligeledes lesbisk politijurist, Hanne Wilhelmsen. De første par bøger er meget gode, men herefter går det voldsomt ned ad bakke. Som kriminalforfatter vil hun næppe blive husket af en bred kreds af læsere, så det er sådan set venligt gjort af Leif Persson, at han i sine bøger har sikret hende et pænt eftermæle.
Leif GW Persson var i øvrigt også en af forfatterne bag den svenske TV-serie Anna Holt, som jeg desværre aldrig har haft lejlighed til at se.
Jeg giver Linda - som i Lindamordet seks tørfisk - af bedste lugtfri kvalitet fra Lofoten.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: